Denemarken is vooral bekend van de uitgestrekte korenvelden. Ooit onderdeel van de Graanschuur van Europa waar De Nederlanden grote vrachten graan vandaan haalden, lijkt het nu vooral de voedingsbodem te zijn voor het fijnere experimentele popwerk in Europa.

Slaraffenland is een van die Deense bands. Een vijfmansgroep die het geluid van postrock bands als Early Day Miners en de vroege Sigur Rós met exotische ritmes, blazers, elektronica, polyfonie en popsensibilty mixt.

Hun derde plaat op Rumraket, het label van stadsgenoten Efterklang, is een opzwepend geheel geworden, die perfect valt in de huidige muzikale ontwikkelingen, waar percussie gedreven, folk geïnspireerde pop met bands als Grizzly Bear en The Dodos helemaal hip is.

We’re On Your Side valt dan ook het best te omschrijven als een combinatie van die twee met sterke invloeden van de eigen labelbazen en een tikje Sufjan Stevens.

Briljant

Een plaat die de liefhebbers van deze band dus ook zeker niet kunnen laten liggen. Zeker met het briljante en opjagende begin van deze plaat, Long Gone, waar het vijftal meteen al zijn trucjes laat horen; veel drums, meerstemmige zang, staccato blazers, gejaagd tokkelwerk op de gitaar.

Samen met Meet And Greet gegarandeerde hits op de indiedansavond van de hippe tent in de stad.

Meerstemmigheid

Desondanks jeukt het na een paar nummers. Niet omdat ze slecht zijn, maar omdat de meerstemmigheid gaat vervellen. Alleen op Long Gone gaat een van de stemmen een keer een andere kant in dan de rest.

Geen van de zangers onderscheidt zich van de anderen. Dit wordt na een tijdje een beetje eentonig, zelfs als je van meerstemmigheid houdt.

De verdere gelaagdheid van de nummers maakt dan veel goed, maar door de egale wijze van zingen in alle nummers schiet er naast genoemde nummers niet een echt uit.

Etappes

Dat maakt We’re On your Side een plaat die je eigenlijk het best in etappes kunt luisteren. Dan komen alle nummers beter tot hun recht, dan wanneer je ze als geheel achter elkaar luistert. Dan hoor je ook hoe goed elk nummer an sich is.

Want Slaraffenland weet hoe je goede liedjes moet maken. Zij die de band in de afgelopen jaren voorbij hebben zien komen op de kleinere podia in vooruitstrevende tentjes, weten dat al. En met deze plaat zullen er zeker meer bij komen.

7/10