Yacht is een moeilijke band om je vinger op te leggen. Het klinkt arty en catchy op hetzelfde moment, totaal verwarrend maar ongelofelijk bekend. Een Indie-dansplaat voor iedereen.

Sinds dat Jona Bechtolt gestopt is met highschool om te gaan touren in zijn broers’ punkband is hij ononderbroken aan de slag geweest als drummer en als danceproducer.

In media-artiest Claire Evans heeft hij nu een vaste partner voor zijn creatie Yacht gevonden. Zij zong al op de vorige plaat, en heeft sinds 2004 in verschillende projecten met hem samengewerkt.

Samen weten zij op een prachtige wijze de zangstijl en attitude van Kim Gordon te mixen met funk-electronica van Talking Heads/Tom Tom Club en labelmaatjes LCD Soundsystem.

Hooks

Opgenomen in het warme texas klinkt See Mystery Lights zonnig en relaxt, helder en sprankelend. De vocalen zijn meer halfgesproken dan gezongen, maar toch erg melodisch en de tracks zijn vol met hooks.

Punk, funk, Brian Eno, Neu!, Kraftwerk, dance gemixt en verknipt tot iets enorm vloeiends. Zware, aanstekelijke beats als basis voor de plaat en daarover teksten over dood, hemel en hel, liefde en downloaden.

Strijkers

Yacht grijpt je met de opener Ring The Bell en blijft daarna verrassen en opwinden. I’m In Love With A Ripper is een soort Art Of Noise/T-Pain liefdeslied, waar op magistrale wijze strijkers door heen zijn verwerkt.

It’s Boring/You Can Live Anywhere You Want is een monstertrack, beginnend als Joy Division om in het tweede deel over te gaan in geflipte funk. Psychic City (Voodoo City), een cover, is de perfecte single, waar al de gekte en het ambachtelijk gebruik van punk, laptop en pop op een aanstekelijke wijze aan bod komen.

Toegankelijk

Hoe moeilijk, vreemd en synthetisch Yacht op het eerste gehoor ook klinkt, uiteindelijk is het verfrissend toegankelijk, meezingbaar en comfortabel.

Na een tijdje zul je dan ook ophouden met zoeken naar alle referenties en invloeden in de collage van hun muziek. Dan ga je je voeten bewegen op de muziek. Of alleen je hoofd, als je zelf niet verwachtte dat je dit leuk zou vinden.

8/10