De Beatgeneratie heeft inmiddels kleinkinderen gekregen waarvan sommige zelf al weer seksueel actief zijn en rond rijden op gemotoriseerde tweewielers. Toch heeft hun muziek niets aan urgentie verloren.

Goede beatmuziek met zonneschijn in de gitaren een vrolijk orgeltje en teksten over gebroken harten.

The Madd flikt het weer om een authentiek jaren ’60 plaatje neer te zetten zonder achterhaald te klinken, en dat is niet alleen een verdienste van het genre. De heren uit Rotterdam weten het ook gewoon neer te zetten.

Ten opzichte van Ongeneeslijke Beat onderscheidt The Madd Are Pretty Quick Now zich op twee vlakken van dit debuut uit 2007. Ten eerste bevat deze tweede zelfgeschreven materiaal.

Covers

Naast een aantal goed gekozen covers is The Madd na het eerste album begonnen aan het schrijven van eigen nummers. Feitelijk moeilijk te onderscheiden van de obscure beat oudjes bewijst dat maar eens te meer de kwaliteiten van dit kwartet uit Rortterdam.

Ten tweede is het geluid verbreed. Naast een aantal authentiek klinkende beattracks boort The Madd nu ook de jaren ’70 powerpop aan. Liefhebbers van bands als Big Star kunnen nu ook hun hart vullen bij de Rotterdammers.

De afwisseling tussen de wat zachtere nummers met dat hardere uit de powerpop geeft The Madd de nodige extra diepte.

Spike

We’re Pretty Quick, met Spike, is zo’n powerpop nummer dat helemaal werkt. Rammelend, neigend naar de garage maar met een hoog popability. Een garantie voor een hit kan niet gegeven worden, maar als je dit nummer hoort graaft het zich in je hoofd vast.

En dat geldt voor meer van deze plaat. Dankzij toegevoegde strijkers, blazers en de juiste plaatsing van orgeltjes en achtergrond koortjes kruipt deze plaat in je oor als een boekworm in de laatste Harry Potter.

RotterFrans

Als de plaat in het RotterFrans tot haar einde komt, zijn er twee dingen die je wilt. Op je fiets door de zon gaan rijden, met de wind in je haar, het liefst door een idyllisch platteland landschap.

Of de plaat nog een keer opzetten en dromen dat je dat aan het doen bent. Een heerlijke polderbeat plaat die laat horen dat vintage ook heel nieuw en oprecht kan klinken.

7/10