Met zijn sideproject Ramona Falls levert Menomena’s Brent Knopf een plaat van een bijna niet te beschrijven intensiteit en schoonheid af. Dit moet het album van het jaar zijn, of in ieder geval in de eindlijstjes terecht komen.

Drie jaar na het zo goed ontvangen Friend And Foe van Menomena is daar nog steeds geen opvolger voor, terwijl de verwachting na de derde blijven groeien en dus ook de druk.

Toch heeft multi-instrumentalist Knopf wat tijd gevonden om iets extras te doen en heeft net als bandgenoot Danny Seim zijn persoonlijke project opgepakt.

Intuit klinkt als iets dat je nog niet eerder hebt gehoord. Of beter, het klinkt als een hele hoop dingen die je misschien al eens eerder hebt gehoord, maar niet in deze mix of met deze arrangementen. Geen nummer ontwikkelt zich op de wijze die je verwacht en met al die verrassingen komt dan ook snel opwinding.

Pop

Centraal staat pop, maar op een visionaire wijze waar verschillende stijlen vloeiend in elkaar zijn samen gekomen. Akoestische stukken, samples en verschuivende ritmes zo ingenieus samengebracht dat ze niet van elkaar los te denken zijn.

Het bevat blues, oude Ierse folk, rock, alles dat je kunt bedenken en dan nog altijd iets waar je je vinger niet op kunt leggen. Vanaf de eerste noot word je er ingetrokken.

Liefdesfrustratie

Tekstueel bevat de plaat alles van een grof einde aan de relatie, liefdesfrustratie, het onmogelijke verlangen tot heroïsche vechtpartijen en zelfs een poging tot het verdrinken van de hoofdpersoon. Alles zo dik verpakt in metaforen dat het soms moeilijk is om precies in te vullen waar het over gaat.

De nummers gaan van groots en episch tot ontroerend klein, van vrolijkmakend tot beangstigend. Liedjes als Clover, Going Once, Going Twice, Russia en I Say Fever geven de plaat al meer dan zijn waarde.

Er is een dwang iets te vertellen en het is vrijwel onmogelijk daar niet op te reageren. En dat gedurende de hele cd op ongelooflijk niveau.

Uitmuntend

Hoewel geheel DIY opgenomen met bijdragen van 35 bevriende muzikanten klinkt Intuit ontzettend clean en gepolijst.

Er drupt een Church-achtige kwaliteit vanaf, niet door muzikale overeenkomsten maar door de vaardigheid om niet te binden aan genre maar toch spijkers met koppen te slaan. Uitmuntend.

9/10