Amerikaanse country en folk is ontstaan op veranda’s in het Zuiden van de VS, de ellende van de stofstormen, verloren oogst en hoe die weg te drinken. Een wasbord, een gitaar en zingen maar.

De huidige Nu-folk lijkt daar aan voorbij te gaan, maar Jack Rose & The Black Twig Pickers brengt de hele beweging terug naar de wortels, terug op de veranda.

Op de deze plaat word je verrast op elf stompende en pompende bluegrass nummers die erg traditioneel klinken, maar zonder een seconde stoffig over te komen.

Je krijgt de behoefte een blauwe overal te kopen, een oranje auto, de deur dicht te lassen en een lange baard te laten staan. Zo intens en oprecht is deze cd.

Authentiek

Het is dan ook moeilijk te geloven dat dit opgenomen is in 2009, zo authentiek als het klinkt.

Jack Rose legt met zijn gitaar een zeer duidelijke, ritmische en melodische lijn neer, die door The Black Twig Pickers op sublieme wijze wordt aangevuld met viool en de rest van het gebruikelijke instrumentarium. Daarin brengt deze cd niets nieuws.

Het eindresultaat klinkt alsof de plaat in je cd-speler ontstaat. Net als dat begin vorige eeuw spontaan gebeurde op die welbekende veranda’s na een lange dag van werken in de branden zon op uitgeputte landbouwgrond. Een goede pot whisky of bier erbij en wegspoelen die ellende.

Americana

Dit is geen plaat voor mensen die opzoek zijn naar de nieuwste popsensatie die de muziekwereld eens even gaat veranderen. Voor mensen die echter zweren bij Americana en de gehele nu-folk en nu-country beweging is dit een must-have.

Een band die zo goed de spinnenwebben van een oud geluid weet af te poetsen is zeker de moeite waard van een goede draaibeurt waard.

8/10