Het debuut van viermansband The Temper Trap uit Melbourne richt zich op de sterren en kan ze wellicht zelfs raken, mits het de lampen zijn van een voetbalstadion gevuld met een poprock adorerende massa.

Conditions komt drie jaar na hun titelloze debuut EP en een periode van intensief toeren. In Australie kreeg de EP veel aandacht door gebruik in tv-series en bioscoopfilms en dankzij hoge rotatie op de radio.

Hype staat dan om de hoek te kijken, en dat is altijd een gevaarlijke zaak. Er gaan meer bands aan de hoge verwachtingen ten onder dan er door geholpen worden.

Met dit album is het dan ook zeker dat de massa verdeeld zal zijn. Toch zullen de jongeren er los op gaan.

Groots

The Temper Trap is grootse, perfect gespeelde poprock voortgestuwd door een krachtige ritmesectie met een prachtige productie.

Dougy Mandagi kan met zijn falset zingen als een kat op toonhoogte, maar vervolgens ook krachtig, rauw en direct. Net zoals de zanger van Britpopband Mansun dat kon.

Catchy

De plaat is gevuld met atmosferische en extreem catchy liedjes, meteen beginnende met de opener Love Lost. Sweet Dispositions zou zo een outtake kunnen zijn van U2’s The Unforgettable Fire (vooral de gitaar doet daar sterk aan denken), waar Fader een heerlijk mee-neurie bubblegumpopsingle is.

Elk radiostation ontvangt dit soort nummers met de bijna perfecte structuur en timing met open armen. Dat werkt. Met Resurrection bewijzen de heren dat een nummer keer op keer tot een climax kan komen en met Soldier On hebben ze trage powerballad te pakken.

Spontaniteit

Het is dan ook moeilijk om niet mee te gaan tikken met deze plaat. En met een paar draaibeurten is het ongetwijfeld een goed album, vol van energie.

Het probleem is alleen dat het aan teveel andere bands doet denken. U2, Bloc Party, iets van Kings Of Leon en zelfs Coldplay passeren de geest.

Het is moeilijk te weten hoeveel spontaniteit in de muziek zit, en nog moeilijker horen wat hun eigen merk of ziel is. Ze lijken te spelen met gevoel, maar zijn bijna wiskundig perfect en – misschien daardoor – voorspelbaar.

Bombast

Hetzelfde dat veel mensen zal aanspreken in de The Temper Trap, zal anderen deze band doen verafschuwen; de falset, de bombast. Toch zal de band het goed doen op feestjes en partijen.

Dankzij een verhuizing naar Londen, gericht op de Europese markt, kun je zelf gaan kijken of ze eerlijk zijn of niet.

7/10

The Temper Trap speelt 21 augustus op Lowlands.