De single Might Like You Better van Amanda Blank ontpopt zich langzaam tot een heuse radiohit. Het illustreert haar debuutalbum I Love You. We kennen haar vooral als rapster op het nummer Blow van Spank Rock.

I Love You biedt een verzameling van aspirant-hits dankzij de diverse klankkleur of ritmevariatie van producers als Diplo & Switch (Major Lazer), David Sitek (TV On The Radio) en XXXChange.

I Love You is een opmerkelijk album. Amanda Blank beperkt zich niet tot een genre en verwerkt haar ervaring en eclectische muzieksmaak in een reeks diverse nummers. Blank solliciteert naar hits maar zonder concessies.

Het muzikale tijdsbeeld zal Blank daar zeker bij helpen want de electrosound duikt de laatste jaren steeds meer op in de hiphop-, dance- en popscene. De teksten van Blank zijn 16+ zonder werkelijk vulgair te worden.

Genitaliën

De genitaliën en de passende werkwoorden vliegen je echter om die rode oren. Geen uitvinding van Blank, want we kennen ook de plaatjes van van Peaches, Lilly Allen,Vanity Six en consorten. Juist, (pseudo-) feministische meiden van de Sex In The City-generatie.

De sprankelende dubstep beats op Gimme What You Got of de zenuwachtige hiphopbeats van Lemme Get Some, met groeten aan Missy Elliott, sluiten ondanks het afwijkende tempo op elkaar aan. Dat maakt I Love You een sterk, volledig album. Maar ook de toegankelijkheid.

Popzender

Alle nummers, hoezeer ze van elkaar verschillen maar ook weer op elkaar lijken, misstaan niet op een popzender en alternatief dancefeest. I Love You zal je in eerste instantie bij de cd-dealer aantreffen in het bakje ‘electropop’. Tussen Miss Kittin en M.I.A..

De bewerking van LL Cool J’s I Need Love, met de titel A Love Song, springt eruit. Blank gaf het monotone nummer een beklijvend refrein. De paar lieden die het origineel niet kennen zullen zeker aannemen dat A Love Song het origineel is.

Stem

Een probleem kan Blank in de toekomst parten spelen, en dat is haar stem. Nergens kenmerkend of uniek en toch speelt dat op dit album slechts een secundaire rol. Blank maakt echter amper gebruik van die vreselijke digitale stemvervormers. Dat siert haar.

En bovenal de nummers. Blank rapt, praat en zingt onopvallend. En dat valt ook op. Ze voert een conversatie en stuurt die door middel van een meezingbaar refrein. Dat nodigt uit tot meefluiten en verhoogt de hitfactor.

Een van de beste nummers op I Love You is het rijpe, volle Shame On Me. Een aanstaande hit en voer voor remixers.

8/10

Amanda Blank speelt op 21 augustus op Lowlands.