Elke zichzelf serieus nemende platenzaak heeft een apart vakje met Califone, Vetiver of The Shins. Wat die drie verbindt is Eric Johnson, inmiddels vaste gitarist bij The Shins en daarvoor al actief bij de twee anderen. Maar hij heeft ook al jaren een eigen band: Fruit Bats.

Band is eigenlijk een groot woord. Tot deze vijfde van Fruit Bats was de muziek iets tussen Johnson en de opnameapparatuur, aangevuld met steeds wisselende leden.

Voor The Ruminant Band is Fruit Bats een werkelijk vijfmansorkest geworden.

Johnson en kornuiten beginnen groots met Primitive Man, bij de opener ontstaat even het idee dat je Neil Young in de schuif heb geduwd. Maar al snel wordt Harvest met de zon van The Beach Boys overgoten.

Niet dat The Ruminant Band op dit legendarische niveau afspeelt, maar het hint wel aan de sfeer die deze mix creëert.

Zomer

Melancholische zomermuziek die mooi past tegen de achtergrond van zacht zonnige terrasjes en eeuwigdurende vakantieliefdes. Zo lijkt Beautiful Morning Light speciaal geschreven voor die ochtenden dat je samen het Balatonmeer overkijkt na een lange nacht waarin niemand de eigen tent heeft gezien.

Door kleine accenten te leggen met steelgitaar, orgel of toetsen houdt Fruit Bats de hele plaat open. Daardoor zweeft The Ruminant Band gedegen tussen drie popfolk bepalende bands, de al eerder genoemde Neil Young, The Beach Boys en als derde The Band.

Dat maakt de vijfde van Johnson een alleraardigste plaat om naar te luisteren, zeker met het huidige zomerweer.

Onbekommerd

Fruit Bats brengt echter weinig nieuws. Onbekommerd, ongebonden en gedegen als ze klinkt op deze langspeler, blijven de historische grootmeesters wel heel erg aanwezig in het geluid. Daar is uiteraard niets mis mee, maar het maakt het plaatje geen plaat van formaat.

Gooi je deze cd in je autoradio, dan verandert je auto spontaan in een Volkswagen T2, schuiven de raampjes spontaan open, lost de file op, verdwijnt elke noodzaak om harder dan 50 te rijden en blijft de zon de hele dag schijnen, maar nooit te fel.

Dat is een zomerplaat. De vraag is alleen of hij dat de volgende zomer nog doet.

7/10