Tien jaar na het titelloze full-length debuut onder de naam Songs: Ohia kwam Jason Molina in 2007 met een 4-cd boxset met alleen nieuw materiaal. Speciaal voor de fans. Inmiddels bijna twee jaar later komt Magnolia Electric Co. met de opvolger en zestiende plaat, Josephine.

Met de naamsverandering in 2003 naar Magnolia Electric Co. is Molina ook een andere weg ingeslagen, minder alternatief, meer een mix van country en bluesrock.

Muzikaal althans. Tekstueel is hij nog steeds zo donker, desperaat en zoekende als eerst. Op Josephine komt dit nu ook weer samen met de muziek.

Jospehine is trager en zwaarder dan Fading Trails en gaat verder op The Black Ram uit de Sojourner Box set, de donkerste van de vier. Nog steeds leeft Molina langs de weg, een onzichtbare misfit op de vlucht die zelfs daar nog in lijkt te falen.

Antihelden

Zo horen we in een van de hoogtepunten, Map Of The Falling Sky de prachtzin “With My Wings In One Hand And Lead In The Other’; de antihelden van de Amerikaan komen niet van de grond, en dus nooit ten val. Zij lossen gewoon simpelweg op in de omgeving als spoken in de mist.

De zestiende van Molina heeft tijd nodig. Zeker als je bekend bent met het oudere werk, klinkt de aan de overleden Magnolia bassist opgedragen plaat in eerste instantie erg country.

Bij een paar draaibeurten neemt de waardering wel toe. Het geschetste schaduwland van de liedjesschrijver vouwt zich voor je uit en je rolt zo met hem de eenzaamheid in.

Minimaal

Was Magnolia Electric Co. op de afgelopen platen veelal zoekende naar een geluid, hier staat weer een stevige band die de strijd aan kan met het beter Songs: Ohia werk.

Hoewel traditioneler dan de postrock folk van Ghost Tropic en treurplaat Didn’t It Rain, wordt er op Josephine weinig aan emotie ingeboet, juist door de minimale invulling.

Completer

Magnolia Electric Co. klinkt nu completer. Met koortjes over de huilende stem van Molina en welgeplaatste blazers, waarmee de band aan The Band doet denken. Josephine heeft een voller geluid met minder, waar de vorige platen minder waren met meer.

In interviews zegt Molina dat hij zes platen op de plank heeft liggen. Josephine is de eerste van die zes. Na toch een paar enigszins teleurstellende bandplaten is dit een waarschuwing om toch te gaan sparen, want Molina heeft het nog steeds.

8/10

27 augustus speelt Magnolia Electric Co. in Paradiso, Amsterdam.