Wie bij een samenwerking tussen de toetsenist Rostam Batmanglij van Vampire Weekend en zanger Wes Miles van Ra Ra Riot een mix van het beste van beide bands verwacht, komt bedrogen uit.

Discovery heeft weinig te maken met de indiepop van deze bands. Goed en uniek is het echter wel.

LP laat in een kleine 30 minuten horen dat op het eerste gezicht niet te combineren genres als lofi, R&B en electro een prachtig geheel kunnen vormen. Rauwe aanstekelijke beats pompen met de nodige kraak en ruis vanaf het eerste nummer de kamer in.

In combinatie met de zeer melodieuze zanglijnen, zwaar vervormd door een vocoder zoals tot vervelens toe in de top40 R&B gebruikt, wordt een vrolijk geluid waar de zomer vanaf druipt gecreëerd.

Plezier

Dit is een plaat die met plezier is gemaakt, en misschien zelfs als grap. Dat plezier straalt dan ook af op de luisteraar, die mee moet bewegen. Verrassend is elk nummer.

In I Wanna Be Your Boyfriend lijkt het alsof Mariah Carey door de mangel wordt genomen in een overtop electro remix. So Insane is ook werkelijk zo gestoord, met al zijn tempo wisselingen en gejaagde bleeps en blops. Beide zijn klaar voor een single die de nodige airplay mag verwachten.

Zomer

De beste twee nummers, druipend van de zomer, staan aan het eind. Te beginnen met Carby, waar Ezra Koeining de vocalen op zich neemt. Met enige zekerheid een zomerdanshit te noemen, waar disco’s elke avond in beweging raken.

Makkelijke te volgen beats met een slepend melodieuze zanglijn en aanstekelijke synths.

Waarop de onbedoeld goed getimede Jackson 5 cover I Want You Back (In Discovery) volgt.

Structuur

De structuur van de hit wordt grotendeels in tact gelaten, maar uitgevoerd met jaren ’80 synths en drumcomputers en de over de top auto-tune over de vocalen met aanvulling van al mogelijke noise maakt het een totaal ander nummer.

Denk aan wat Sonic Youth deed met de hits van Madonna eind ’80, maar dan in electro met The Jackson 5.

Discovery maakt met LP de zomerse versie van Give Up, de alternatieve versie van R&B en gooit daar de verrassing van Aphex Twin doorheen. De beste plaat van 2009? In ieder geval wel de zonnigste en vrolijkste tot op heden.

9/10