Als je de OOR encyclopedie neemt, daar alle zangers en zangeressen uit scheurt en het overblijfsel in de blender mixt, dan krijg je het spectrum waar binnen Tortoise haar muziek maakt.

Bijna twintig jaar is de band daarmee smaakmaker in de postrock, en zelfs een van de grondleggers van het genre.

Deze zesde full length van de heren, de zeer teleurstellende samenwerking met Will Oldham van drie jaar terug niet meetellend, is het dichtst bij een gewone rockplaat dat Tortoise tot op heden is gekomen. Toch blijft de band verrassen, meer zelfs dan op de voorganger uit 2004.

Killers

Met name de eerste zes van Beacons Of Ancestorship zijn killers, op de tweede helft van de plaat zakt de band een beetje in. The Fall Of Seven Diamonds Plus One en Monument Six One Thousand, hoewel staaltjes van muzikaal vakmanschap, weten de aandacht niet geheel te pakken. Ze ontberen de emotie die TNT en Millions Now Living Will Never Die juist zo sterk maakten.

Gelukkig klinkt niet alles zo berekend. Yinxianghechengqi, het zesde nummer op de plaat, knalt uit je boxen en doet denken aan de meer punk georiënteerde electropostrock van Trans Am in 1996. Een heerlijk nummer om eens lekker het gaspedaal in te trappen.

Groove

In Gigantes krijgt de groove alle ruimte. Beginnend met simpele percussie en gitaar, zwelt het aan tot een hypnotiserend opzwepend geheel. Boards Of Canada zal met enig gevoel van jaloezie zitten luisteren, hoe de mannen uit Chicago hier hun geluid perfectioneren. Gelaagde opbouw met dwingende ritmiek.

Dan is er nog de dubdance hit Northern Something. Daarmee krijg je stadions met in dezelfde kleur geklede dansliefhebbers in beweging. Net als Gigantes een ware ritmische sensatie.

Dubbelaar

Eigenlijk is de zesde ouderwets op te delen in een A en B kant of een eerste en tweede plaat, in het geval van een dubbelaar. Kant A bevat dan de zoektocht van de band in de danspagina’s van de muziekencyclopedie, terwijl erop kant B meer op zoek wordt gegaan naar het melodische en minimale in de popmuziek. Tussen beide exercities is de eerste het meest geslaagd.

Dit maakt Beacons Of Ancestorship misschien niet het beste werk van Tortoise, dat vinden we toch echt eind jaren ’90, maar nog steeds een topplaat van formaat. Opnieuw verlegt de band de grenzen van het genre, maar minder imponerend dan voorheen.

7/10

Maandag 17 augustus speelt Tortoise in de Melkweg in Amsterdam.