Diplo is één van de hotste producers van het moment. Hij bemoeide zich met onder andere M.I.A., Santigold (voorheen Santogold), Bonde Do Rolê en Buraka Som Sistema. Samen met Switch, die productiewerk deed voor onder andere M.I.A. en Santigold, vormt hij nu Major Lazer.

Het verhaal van Major Lazer is dat van een fictieve Jamaicaanse commando die in de zombie-oorlog van 1984 zijn arm verloor.

Het Amerikaanse leger verving deze arm door een experimentele laser en sindsdien werkt Major Lazer als huurling in geheime projecten van de Amerikaanse en Engelse veiligheidsdiensten.

Hiernaast is hij eigenaar van een dancehall nachtclub in Trinidad en in die hoedanigheid heeft hij met producers Diplo en Switch een cd opgenomen.

Dancehall

Op Guns Don’t Kill People… Lazers Do brengen de heren een eerbetoon aan de digitale dancehall uit de jaren ’80 en hierbij krijgen ze vocale hulp van onder andere Santigold, Amanda Blank en Mr. Vegas. Ook is er productionele ondersteuning van Crookers en van de Nederlander Afro Jack, die meewerkte aan het nummer Pon De Floor.

Het album opent met Hold The Line, waarin Santigold te horen is. Haar zang combineert erg goed met de zware stem van Mr. Lex en het nummer staat daarnaast bol van de vreemde effecten, waaronder hinnikende paarden en ringtones.

Reggae

De muziek in Can’t Stop Now klinkt als ouderwetse Studio One reggae, compleet met kraak, maar de zang doet modern aan. Ook Cash Flow is een reggaenummer, maar dan helemaal modern en bovendien voorzien van erg goede zang en aan het eind heerlijke blazers.

Lazer Theme is gebaseerd op een gitaarriff en wordt opgesierd door Jamaicaanse gangstarap en lasers en pistoolschoten. Anything Goes bevat stukjes soundtrack-achtige klassieke muziek en is verder een lekker dancehallnummer.

Auto-tune

In Keep It Going Louder halen Diplo en Switch de auto-tune van stal en in het nummer Baby wordt dezelfde techniek gebruikt om het gehuil van een baby te vervormen. Dit geeft echt een grappig effect, zeker in combinatie met de man die met een onvervalst Jamaicaans accent tegen de baby zit te praten.

Vanwege de reputaties van de twee makers werd er reikhalzend naar dit album uitgekeken en bij hooggespannen verwachtingen valt het resultaat vaak tegen. Dit is hier echter zeker niet het geval. Guns Don’t Kill People… Lazers Do is een goed album van een avontuurlijk duo.

8/10