Metalcoreband Killswitch Engage brengt zijn vijfde plaat uit, Killswitch Engage getiteld. De band die in 2000 aangenaam verraste met zeer gevarieerde vocalen, laat aan creativiteit te wensen over. De zanger staat op deze cd zijn bandgenoten in de weg.

Vanaf hun eerste plaat, die ook Killswitch Engage heet, verraste deze Amerikaanse band de liefhebbers van het zwaardere gitaarwerk.

De zware riffs, maar vooral de vocalen vielen in goede aarde. Zanger Jesse Leach kon diep en zwaar grommen, schreeuwen zonder beheersing te verliezen en zingen met overtuiging.

Leach verliet de band in 2002 en sindsdien zingt Howard Jones voor Killswitch Engage. Jones kan ook veel met zijn stem. Op het nieuwe album is de variatie in zang echter ver te zoeken. Jones gromt, schreeuwt en zingt ook, maar de rek is eruit.

Irritatie

Als hij zingt, klinkt hij steeds hetzelfde en het lijkt alsof hij vooral interessant wil doen. Dit wekt al snel irritatie op.

De instrumentalisten van Killswitch Engage blijven wél variëren. De plaat staat vol tempowisselingen, bevat minder typische metalmelodieën van de gitaren en over het algemeen ligt het tempo iets lager dan op voorgaande platen.

Voor deze plaat ging de band de studio in met producer Brendan O’Brien die ook met AC/DC, Pearl Jam en Rage Against the Machine werkte.

Vet

Het productiewerk van O’Brien is strak, net als dat van zijn voorganger, en het levert een vet geluid op. Jammer dat hij Jones niet wat meer naar de achtergrond mixte.

Voor dit album had Killswitch Engage er goed aan gedaan om de plaat uit te brengen zoals dat een tijdje geleden bij veel popsingles gebeurde. Op het schijfje stond de single, een a capella versie en een instrumentale versie.

Bij Killswitch Engage zou de a capella-versie onbeluisterd blijven en de instrumentale versie daadwerkelijk gedraaid worden.

6/10