Het Californische Devildriver maakt dertien in een dozijn metal. Leuk voor de fans, maar het vierde album, Pray for Villains zal niemand anders overtuigen. Dat interesseert de band waarschijnlijk weinig want ze touren toch wel over de hele wereld.

Devildriver ontstaat in 2002 omdat de zanger van Coal Chamber, Dez Fafara, extremere muziek wil maken. Hij verzamelt wat muzikanten waarmee hij metal gaat spelen.

De genres die op de band geplakt worden zijn divers, waaronder trashmetal, deathmetal en groovemetal. Eén ding moge duidelijk zijn: Devildriver speelt metal.

Vanaf het eerste nummer van Pray for Villains zit het tempo er goed in. Fafara trekt zijn imposante strot open voor een oerschreeuw, de gitaarrif belooft veel goeds en de dubbele bassdrums beuken erop los. In de nummers die volgen is de variatie miniem.

Clichés

Net als op hun voorgaande albums vinkt de band op Pray for Villains alle metalbenodigdheden af. Dubbele bassdrum: check. Stevige gitaarrifs: check. Gitaarsolo’s: check. Zanger met stoere stem: check.

In het afwerken van het lijstje ligt de zwakte van Devildriver, de clichés zijn niet van de lucht. Songtitels als Forgiveness Is A Six Gun en Teach Me To Whisper zeggen wat dat betreft genoeg. De band voegt niets toe aan het bestaande aanbod van metal.

Devildriver is nooit een vooruitstrevende of verrassende band geweest. De vorige drie albums deden recensenten niet achterover slaan. Wel tourde de band zich na ieder album een slag in de rondte.

Momenteel touren ze door Europa en ook de Amerikaanse tour staat al vast. Het zal de fans worst wezen wat de pers over Devildriver schrijft, zij komen toch wel naar de shows.

Bestaansrecht

Hiermee is de essentie van Devildriver duidelijk: muziek maken en touren voor de fans vormen het bestaansrecht van de band.

Erkenning van anderen of hitlijstnoteringen zijn onbelangrijk. Devildriver doet wat de fans vragen en zal daar voor geen edelmetaal van afwijken.

6/10

Devildriver speelt op 30 juni in het Paard in Den Haag en op 1 juli in Melkweg in Amsterdam.