In 2004 begon Stuart Murdoch van Belle And Sebastian met het schrijven van nummers voor vrouwenstemmen. Hij ging opzoek naar een Ronettesachtige girlband.

Een zoektocht die eindigde op het internet en resulteerde in enkele honderden audities waaruit God Help The Girl werd geboren.

Begonnen als simpel zijproject, werd het allemaal vrij snel gecompliceerder: deze plaat is eigenlijk een soundtrack bij een nog niet geschoten film, die niet uitkomt voor 2010.

Naast een paar herschreven Belle And Sebastian liedjes zijn de overige nummers erg gescript, waarbij meerdere karakters worden vertolkt door zang en band.

Sixties

De muziek is rijkelijk gearrangeerd en wordt gezongen door een aantal van de meeste zuivere stemmen. Leadzangeres is de Ierse Catherine Ireton, die voorheen al op de hoes van White Collar Boy stond, met daar omheen de anderen die door de audities zijn gekomen.

Daarnaast zingt ook Neil Hannon van Divine Comedy een nummer mee, Murdoch twee en horen we Asya van Smoosh.

Girlpop

God Help The Girl biedt lichte, zoete jaren ’60 girlpop. Sentiment is gegarandeerd. Alle puzzelstukjes liggen op de juiste plek, strijkers, refreintjes, de koortjes, de o-zo-kristal-heldere stemmen passen mooi in elkaar.

Toch blijven de nummers meestal aan de oppervlakte, zonder echt de diept in te gaan. Slechts op Come Monday Night, I’ll Have To Dance With Cassie, I Just Want Your Jeans en Pefection As A Hipster, waarop Hannon zijn magie laat horen, wordt werkelijk gepiekt. De rest van de plaat haalt dat niveau nergens.

Engelen

De vrouwen vocalen zijn als die van engelen, de melodieën zijn groots. Toch komen de karakters niet uit de verf. De hoofdpersoon, hoewel een typische Murdoch creatie, weet weinig medeleven te creëren.

Het is moeilijk om een echte vrouwelijk perspectief te vinden in de liedjes, een aantal seriouze thema’s worden te oppervlakkig weggegeven. Het is allemaal te fictief. Ireton doet weliswaar pracht werk, maar waar is de overtuiging?

Voor de mensen die sinds 2006 aan het wachten zijn op een nieuwe Belle And Sebastian is God Help The Girl als honing uit de hemel. Zoet, luxueus en met grootse beelden. Zonder de film is het helaas te rigide en muzikaal voorspelbaar.

6/10