Precies 44 minuten en 44 seconden duurt het vierde volwaardige album van het Poolse progressieve viertal Riverside. Een geinig symbolisch gebaar, dat echter wel resulteert in een naar genremaatstaven gemeten erg korte speelduur.

Maar als je de beginletters van de (alweer) vier woorden van de albumtitel achter elkaar zet, snap je dat ook dat zijn reden heeft: deze schijf heeft de hedendaagse overhaaste maatschappij tot thema.

En laat het maar aan een technisch uitstekend onderlegde groep als Riverside over om dat onderwerp met passend energieke, zo niet opgefokte muziek op te luisteren.

Na een korte, sombere introductie op piano ontaardt het openingsnummer Hyperactive dan ook al gauw in een rijk mengsel van ritmes en riedels, die ook de volgende twee composities Driven To Destruction en Egoist Hedonist kleuren.

Gas terug

Pas bij het daaropvolgende Left Out wordt geruime tijd gas teruggenomen voor een sombere reflectie op het hoge leeftempo van de huidige mens. Het blijkt de stilte voor de afsluitende storm van Hybrid Times, het slotstuk van bijna twaalf minuten waarin een ware potpourri van stijlen en geluiden aan de luisteraar voorbijtrekt.

Het knappe aan dit album is echter dat het ondanks zijn complexiteit nergens geforceerd of ontoegankelijk gaat klinken. Zo worden klanken ontleend aan moderne dance moeiteloos gecombineerd met het vertrouwde geluid van het Hammondorgel en gaat een funky stuk vloeiend over in een oosters getinte passage.

En bij al dat muzikale vernuft rockt deze schijf ook nog eens van begin tot eind. Het is tekenend voor de klasse van deze groep.

Vocalen

Alleen het niet bijzonder uitgesproken karakter van de vocalen mag een klein minpuntje heten. Bij de sterke pijpen van andere zangers van kwalitatief hoogwaardige progressieve bands als Pain Of Salvations Daniel Gildenlöw en Russell Allen van Symphony X steekt de stem van bassist Mariusz Duda toch wat bleek af.

Neemt niet weg dat hij zich kundig van zijn zangtaak kwijt en met name op rustige, sfeervolle momenten (zoals in Left Out) goed tot zijn recht komt. Als hij op dat vlak nog doorgroeit, kunnen we met recht van een topband in het genre spreken.

8/10

Riverside speelt 26 oktober in De Auw Kerk in Bunde, 28 oktober in het Patronaat in Haarlem, 29 oktober in Poppodium Romein in Leeuwarden, 30 oktober in Hedon in Zwolle en 31 oktober in De Pul in Uden.