De charme van slordigheid, creatieve chaos en radicale passie krijgt door de aanpak van White Denim een positieve smaak.

Met hun derde epos Fits maak je een reis terug in de psychedelische jaren zestig, daartussendoor even een spirituele tussenstop en vervolgens een nostalgische trip in de toekomst. Alsof Cream The Mars Volta covert.

White Denim bestaat pas vanaf 2006 maar als iemand op Wikipedia dat jaartal stiekem zou aanpassen naar 1966 dan geloven we dat ook. Toch is White Denim geen ouderwetse band. Het nostalgische idee blijft beperkt tot de manier hoe en waarmee ze spelen.

Grenzeloos

Spontaan en grenzeloos en met analoog en oud spul. Geen productionele foefjes en geintjes, geen correcties met Pro-Tools. Goudeerlijk en heerlijk.

White Denim maakte in de V.S. en ook bij ons furore als liveband. Een aha-erlebnis op een podium.

Bij het beleven van het album Fits van White Denim, want dat is het, een belevenis, krijg je ontelbare visioenen. Verborgen in de diepte van het heldere, soms ietwat zompige geluid. Met een groot arsenaal aan effectpedalen klinkt alleen al het gitaarwerk erg afwisselend en avontuurlijk.

Dat bepaalt vaak het karakter van het nummer. Het ophol geslagen drumgedonder vliegt regelmatig uit de bocht en al lijkt het alsof er op kartonnen dozen wordt getrommeld, dat stoort amper. Voordat je het inde gaten hebt zit te ‘airdrummen’. De Hammond-achtige keyboardpartijen dragen bij aan de psychedelische nuances.

Beuken

Na een groot aantal luisterbeurten verwatert de eerste rommelige indruk. Naast gewenning ontdek je voortdurend andere geniepige vondsten. Joshua Block, James Petralli en Steve Terebecki kun je namelijk nooit vastpinnen op een stijl. Het trio citeert zoveel substijlen, van postrock, via jazzrock en garagerock naar reggaedub en latinrock, waardoor hun geluid uniek wordt. Iets eigens.

Als ze al iets najagen dan is dat een climax. En dan zijn alle middelen toegestaan. De herhaalknop wordt ingedrukt, er volgen kinderlijke refreintjes met lalala en dan uit. Want voor je het weet is het nummer afgelopen.

Fits boeit van A tot Z. Je draait dit album als een totaalwerk. Zelfs als je het een paar keer gelijk na elkaar draait blijft de betovering overeind.

Wonderbaarlijke ervaring van een band die zowel op festivals als Roadburn als Motel Mozaïque kan spelen.

9/10

White Denim speelt op 10 juli in Rotown in Rotterdam en op 11 juli in Paradiso in Amsterdam.