Het nieuwe dubbelalbum van Kanye West en Malik Yusef biedt een combinatie van spoken word, hiphop en dromerige muziek. Een verfrissend album om bij tot rust te komen.

De titel G.O.O.D. Night is daarom ook goed gekozen. Want de dubbel-cd heeft een heerlijke, gemoedelijke, lome sfeer die goed past bij de na-avond.

Het rustige tempo van de muziek, in combinatie met Afrikaanse trommels, panfluit en andere geluidseffecten zorgen voor een rustgevende cd waarbij even wegdoezelen prima mogelijk is. Niet van verveling overigens.

Het andere opvallende aspect van G.O.O.D. Night zijn de raps. Over de mijmerende muziek worden de teksten niet agressief gerapt - zoals te doen gebruikelijk is bij hiphop - maar worden de teksten voorgedragen.

Timing

Met veel aandacht voor timing, articulatie en intonatie worden de poëtisch aandoenende teksten over de muziek heen gelegd.

Het metrum van de raps is ook opvallend. Vooral Malik Yusef heeft de neiging tot offbeat-rappen, met dien verstande dat het ritme van zijn zinnen daarvoor eigenlijk te slepend is. Ook bestaan de raps niet uit standaard 16 of 32 zinnen, maar gewoon uit zoveel zinnen als nodig zijn om het verhaal te vertellen.

Dat maakt het album slecht voorspelbaar, in de positieve zin des woords. Zelfs Kanye West heeft zijn normaal snelle rap aangepast aan de sfeer van het album.

Verfrissend

G.O.O.D. Night is een experimenteel project te noemen, dat snel gemakkelijk in het oor klinkt. Daarmee steekt voornamelijk Kanye West vooral zijn nek uit, aangezien hij al naam gemaakt heeft met commerciële hits als Gold Digger en Through The Wire. Dan met een geheel afwijkend album komen is erg moedig.

En erg de moeite waard. Bij het eerste nummer moet je nog even in de sfeer komen, maar bij nummer 2 heeft de sound je al meegenomen en kabbel je rustig door naar het einde van de cd.

Als je echt gestrest bent kan je dan nog altijd de tweede cd opzetten om echt tot rust te komen.

8/10