Fans van Neil Young hebben aan 2009 een goed jaar. Niet alleen deed de singer-songwriter ons land aan voor een optreden ter promotie van zijn nieuwe cd Fork in the Road, ook de langverwachte boxset van Youngs eerste tien muzikale jaren is eindelijk beschikbaar.

Het heeft meer dan tien jaar gekost om deze imposante verzameling samen te stellen, maar dan heb je ook wat, om het maar eens eufemistisch uit te drukken.

Archives Vol. 1 documenteert de carrière van Young van 1963 tot 1972.

Op tien schijfjes komt de luisteraar en kijker via Youngs eerste band The Squires, Buffalo Springfield en zijn eerste solo-album langs het begin van de vruchtbare samenwerking met Crazy Horse naar het meesterwerk Harvest en alles wat daartussen ligt.

Memorabilia

Iedere dvd heeft een tijdslijn waarop de carrière van Young overzichtelijk uiteen gezet wordt en een biografie. Daarnaast is er een 'song selection' onderdeel waar de audio te beluisteren is.

Bij ieder liedje hoort een overzichtelijk mapje met bijbehorende informatie: waar het nummer is opgenomen, wanneer het is uitgebracht, de songtekst en indien beschikbaar foto’s, documenten, persknipsels en memorabilia die bij het betreffende liedje horen. In deze mapjes zijn de echte juweeltjes van de boxset te vinden.

Hippie

Zo is er beeldmateriaal beschikbaar van Neil Young die op zijn ranch in het gras naar de eerste proefopnamen van Harvest ligt te luisteren en gelijk een semi-filosofische verhandeling geeft over hoe het is om een ‘hippie met veel geld’ te zijn.

Verder is te zien hoe Harvest werd opgenomen in de schuur van de ranch aan de hand van jams van Are You Ready for the Country? en Alabama met The Stray Gators. Helaas is het geluid bij deze opnamen niet al te best.

Ook mooi zijn de live-opname van Ohio met Crosby, Stills, Nash & Young op het Boston Music Festival en de uitvoering van A Man Needs A Maid met het London Symphony Orchestra.

Fotoboeken

Naast video is er een enorme hoeveelheid foto’s op de dvd’s te vinden. Klassefoto’s van Young als guitig schooljongetje, de bruiloft van zijn ouders, vakantiekiekjes en de eerste schreden op het podium. Het is alsof je door de persoonlijke fotoboeken van Young bladert.

Ook zijn veel van Youngs dagboekaantekeningen en schetsen van songteksten bewaard gebleven en op de boxset terug te vinden. In de vroege jaren zijn de briefkaarten aan zijn moeder een terugkerend onderdeel.

Obscuur

Voor de audio is grotendeels niet gekozen voor een sec overzicht van de catalogus van Young, maar voor meer obscuur materiaal. Tussen de 125 audiotracks zitten bijna 60 nummers die voorheen niet officieel verkrijgbaar waren, waaronder liveversies en alternatieve albummixen.

De hoeveelheid materiaal op de boxset is enorm. Naast foto’s zijn er ook ietwat melige radiopromo’s, stukjes uit radio-interviews en veel live-intro’s van nummers te vinden. Fans doen er verstandig aan na aanschaf een paar dagen vrij te plannen om ongestoord urenlang door de archieven van Neil Young te bladeren. Voor wie niet de hele tijd achter de beeldbuis geplakt wil zitten is er een leergebonden boek, waar alle knipsels en foto’s ook in terug te vinden zijn.

Film

Op de laatste dvd van de set staat Journey Through the Past, een film die Young in 1973 gemaakt heeft. Sommige scènes doen wat David Lynch-achtig aan, zoals bijvoorbeeld het jongetje dat zit te kaarten in een restaurant en de lifter die voor dood in de woestijn wordt achtergelaten. Aan Young is geen groot scenarist verloren gegaan, maar het is wel interessant om de artiest buiten zijn eigen discipline bezig te zien.

Formaten

Tot slot een technisch verhaal. De boxset is beschikbaar in drie formaten: een cd-, dvd- en blu ray-editie. De cd-set bestaat uit 8 cd’s en een boek, de dvd-versie heeft 10 dvd’s en het boek, en de blu ray-uitvoering heeft 10 blu ray-schijfjes met het boek. Een handig extraatje bij alle edities is een gratis download van alle mp3s die op de boxset staan.

Het grootste verschil tussen de diverse formaten is de kwaliteit van de geluidsopnamen. Blu ray heeft een veel groter audiobereik dan dvd, wat op zijn beurt weer meer informatie kan herbergen dan een cd. Voor de echte audiofielen is het dus aan te raden de blu ray-set aan te schaffen. Deze geeft bovendien ook toegang tot allerlei extra’s op de website die bij de boxset hoort.

Maar voor welk formaat je ook kiest, Archives Vol. 1 biedt een prachtig overzicht van de eerste tien jaar van Youngs carrière. Iedere bovengemiddeld geïnteresseerde Neil Young fan doet zichzelf een groot plezier door deze boxset gelijk aan te schaffen. Het wachten is op de box met de volgende tien jaar.

9/10

Neil Young – Archives vol. 1 1963 -1972 ligt nu in de winkel.