Dat 'Hombre Lobo' in het Spaans weerwolf betekent, pakt menig recensent op. Dan brabbelt hij door over hoe E (Mark Everett) een conceptalbum maakt over 'verlangen'.

Nogal logisch als de plaat Hombre Lobo: 12 Songs of Desire heet. En dat hij zijn baard heeft laten staan wist iedereen al. Maar goed, het klopt allemaal wel. Veel wijzer word je er verder niet van.

Everett en zijn band brengen het zevende studioalbum uit na zijn magnus opus Blinking Lights and Other Revelations, waar hij acht jaar aan heeft gewerkt. Voor zijn nieuwste plaat heeft hij maar half zo lang nodig gehad. Het zal niet gemakkelijk zijn om na je beste werk weer een nieuwe plaat op te nemen. De 46-jarige frontman doet het deze keer wel erg anders. Voor zover dat bij E kan.

Het album is rauwer, bevat een hardere rocksound en Everett is niet alleen meer aan het verdrinken in zelfmedelijden door alle mensen die hij verloren heeft. "Well I've been through a lot and you can't scare me / We'll go on baby if you just dare me / I'll win your heart, now let it start." Dit schreeuwt de zanger - optimistisch en relativerend - in het beginnummer 'Prizefighter'. De bluesrock gaat verrassend goed samen met de vocoder.

Voor de piano is vrijwel geen plaats meer. Onopvallende synthesizers vullen dit gat zoals bij het downtempo 'Fresh Blood'. Storend is het niet, wennen wel. Natuurlijk zijn de rustige nummers volop aanwezig op Hombre Lobo: 12 Songs of Desire: 'That Look You Give That Guy', 'The Longing', 'All The Beautiful Things' en 'In My Dreams'. Vooral de laatste twee zijn aanraders voor de mensen die graag zijn bekende geluid willen horen.

Na elk harder nummer komt weer een vreedzamer. Misschien iets te bedacht, maar het werkt wel. Everett heeft zijn vorige album echt niet overtroffen. Mag dat duidelijk zijn. Maar de plaat is uitgebalanceerd en de samenstelling is beter dan zijn hef d'oeuvre. Volgende keer het beste van de laatste twee cd's combineren en E is een legende. Tot dan blijft hij sowieso, zoals zijn fans zeggen, E-mazing.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Eels vind je bij KindaMuzik.