Hoe ver kun je muziek uitkleden en de essentie, de emotie, behouden? Dat lijkt de insteek van de soundtrack Ooit bij de gelijknamige film van Jaap van Heusden. Minco Eggersman gaat daarbij erg ver, slechts een streepje verwijdert van stilte, maar steeds zonder sfeer te verliezen.

Een sfeer die we ook kennen van zijn werk met de band At The Close Of Every Day, waar hij de zingende drummer is. Trage, donkere schetsen van een wereld die felle kleuren niet kent. Muziek die eenzaamheid, desillusie en angsten uitademt, maar ook de hoop op betere tijden. En dat in een americana/indie aankleding.

Deze invloeden zijn ook terug te vinden in Ooit, maar hier tot het minimum uitgekleed. Met dun penseel schildert Eggersman de treurnis van moeder en geestelijk gehandicapte zoon in summiere strepen op het canvas achter de korte film.

Met beelden staat de soundtrack als een huis. De liefde, de hoop, maar ook zeker de hopeloze eenzaamheid en de daar uit vloeiende verrassende daadkracht worden in de muziek goed weerspiegeld.

Hoe klein de nummers ook zijn gemaakt, de stempel die Eggersman zet blijft er in terug te horen. Eggersmansgeluid: een mix van folk en elektronica. Net als bij At The Close Of Every Day weet hij de luisteraar te boeien, in het nummer te zuigen. Het gevoel dat in de film wordt opgewekt, wordt dan ook zonder de beelden goed neergezet.

Soms doet deze filmscore denken aan Ode van Will Oldham; een plaat met alleen herhalende gitaarpatroontjes. ME legt er alleen nog een pallet aan elektronica onder met af en toe een melodica of orgeltje in de achtergrond.

Hierdoor is de cd ook goed te beluisteren zonder de film. Maar het blijft wel een soundtrack, in zoverre dat niet alle nummers even goed op elkaar aansluiten. Kniesoor die daar op let. Want los zijn alle liedjes kleine, soms hele kleine, pareltjes.

En zoals altijd is het totaal product om in de handjes te knijpen. Volkoren, samen met Sally Forth Records een van de twee labels die door Eggersman wordt gerund, houdt er van om de koper wat te geven.

Bij At The Close Of Every Day resulteert dat in fraaie boekwerkjes, Ooit komt in een prachtige digipack met dvd. Helaas maar in oplage van 1000, dus reden genoeg om er vroeg bij te zijn. Want ook de korte film, aangrijpend en klein, is zeker de moeite waard.