De stroom van creativiteit uit Schotland lijkt oneindig. In die stroom heeft Broken Records uit Edinburg een wervelende en ambitieuze eerste langspeler gecreëerd, die je werkelijk in zich op zuigt.

Er is iets met Schotland, de lucht, het water. Maar er is iets bijzonders in hun muziek meestal aan de donkere kant, links of rechts van het commerciële midden. Denk hier bij aan bands als Mogwai, Aereogramme, Belle and Sebastian of Arab Strab, allemaal Picten en allemaal net iets anders.

Dit zevental begeeft zich in dezelfde wateren als Bright Eyes, Arcade Fire, Dirty Three of Nick Cave zonder te sentimenteel of te intellectueel te zijn. De mix van Schotse folk en alternatieve pop is gevoelig wanneer het moet, maar ook bombastisch op zijn tijd. Een wijd gebruik van de viool en andere strijkers, accordeon, trompetten en klokkenspel maakt het geluid compleet.

Until The Earth Begins To Part is vaak episch, met pompende piano, adembenemende strijkers, en altijd geladen. De zang is van een treurige, geminachte man. Een brekende stem, die in emotie goed maakt wat het soms mist in bereik. Op sommige momenten doet het denken aan The Killers, op andere momenten aan Springsteen of Bright Eyes.

Wat een opener is Nearly Home. Beginnend met een klein rinkelend geluid om te ontvouwen in een bombastische mars naar de hemel om aan het eind weer in het niets op te lossen. Hun folk-kant komt het best naar voren in nummers als If Eilert Loevborg Wrote A Song, It Would Sound Like This, het even snelle en rillingen opwekkende A Good Reason of het aanstekelijke If The News Makes You Sad, Don’t Watch It, een potentiële single met politieke boodschap.

Nummers die iedereen van de stoel laat springen om te gaan dansen. Ballads als Slow Parade en A Promise zijn erg aangrijpend, magisch op momenten met enorme energie-uitbarstingen in het midden die de nummers op een hoger plan trekken.

Broken Records is er in geslaagd een plaat te schrijven zonder zwakke nummers, en heeft daarbij een mooie balans behouden tussen dramatiek en toegankelijkheid. Ze hebben grootse ideeën, en raken de ontroering waar ze op richten. Toch is er nog ruimte om te groeien, om een echt eigen geluid en mix te creëren. Tot die tijd is Until The Earth Begins To Part meer dan alleen een veel belovend manifest.