Na het rootsrockdebuut heeft The Horse Company met Olympus besloten er een indiesausje overheen te gooien. Een fijne mix van Pedro The Lion, Guided By Voices en Kings Of Leon is het resultaat.

Om hier achter te komen, moet je echter wel een paar keer naar deze plaat luisteren. Olympus is geen plaat die direct goed in het gehoor ligt. Sterker nog, bij een eerste luisterbeurt zul je zelfs geneigd zijn om heel hard op stop te drukken.

Net als door David Bazan, Will Oldham of Robert Pollard wordt de emotioneel-geladen-net-niet-vals toon opgezocht. Alleen lijkt Hilberdink in bijvoorbeeld Starting To Get Better net over dat lijntje heen te stappen.

Als je dan echter de plaat even laat rusten, je betere Centro-Matic en Pedro The Lion platen luistert of even wegzwijmelt bij South San Gabriel valt alles op zijn plek. Met name met het werk van Will Johnson is een sterke overeenkomst te horen. En laten we wel wezen, die zingt ook niet altijd helemaal zuiver. Met dat in het achterhoofd is het wijs de schijf opnieuw in de cd-speler te werpen. Bijna net niet vals wordt dan namelijk karakter.

En dan hoor je dat met Olympus Nederland er een heel gedegen rootsrockalbum bij heeft. Een zogenaamde groeiplaat. Fijne arrangementen, met blazers en toetsen, vervolmaken het geluid, zoals in Cornershop. Of verwarrende percussie en Hammond, zoals in het radiogevoelige Took Me Long To Remember.

Daar zit hem echter niet de hit. Die vinden we in Wrong Way Out, een heerlijke meezinger die ook makkelijk blijft hangen. Of Both Our Dreams Collide, de opener van de plaat. De zanglijn heeft karakter, maar je voelt hem. Kings Of Leon speelt Guided By Voices. Een Nederlandse band met internationale potentie.

The Horse Company heeft met Olympus een mooi product opgenomen. Een fijne indierootsrock plaat die klinkt als The Horse Company. Goed, er zijn in de VS, met name midden en zuid, vele van dit soort bandjes. Misschien ook wel betere. Maar Nederland kent er weinig, en daar is The Horse Company toch wel de top van. Nog niet op Olympus zelf, maar toch aardig gevestigd op de Utrechtse Heuvelrug.