Op de voorkant van het nieuwe album The Visitor van hardrock legende UFO prijkt een oude gravure, die een scene uit een gesticht afbeeldt. Het is zo’n prent die je meteen bekend voorkomt, ook als je haar nog nooit eerder onder ogen hebt gehad.

Hetzelfde kan gezegd worden over de muziek op het schijfje dat erachter schuilgaat: oerdegelijke rock die direct vertrouwd klinkt.

Veertig jaar gaat de band van zanger Phil Mogg en consorten nu al mee en met The Visitor leveren de Engelsen hun twintigste studio album af. Is met zoveel jaren en opnames achter de kiezen het heilige vuur nog brandende bij de heren?

Wat in ieder geval bij de eerste bluesy slideguitar tonen van het openingsnummer al zonneklaar aan de oppervlakte treedt, is dat men het schrijven van pakkende liederen nog niet verleerd is. Net als bij de negen andere stukken op deze schijf word je als luisteraar vanaf het begin bij de lurven gegrepen, terwijl ook de daaropvolgende riedels en refreinen onmiddellijk aanspreken.

Maar pakkend betekent natuurlijk niet per se gepassioneerd. Dat dit album ook op dat laatste vlak geslaagd mag heten, is mede de verdienste van de karakteristieke zang van Mogg, maar toch bovenal van het bijtende en virtuoze gitaarwerk van Vinnie Moore.

De echte Schenkerfanaat zal ongetwijfeld betreuren dat deze Amerikaan al enige jaren de solodienst uitmaakt bij UFO, maar het moet gezegd dat hij met zijn energieke bijdragen de nummers echt tot leven weet te brengen.

Waarmee natuurlijk niet beweerd is dat deze recentste toevoeging aan de imponerende UFO discografie op gelijke hoogte staat met een legendarische titel als Strangers In The Night. Daarvoor zijn de composities nu eenmaal net niet memorabel genoeg. Daarbij lijdt het album een beetje onder een ietwat stijve, weinig swingende ritmesectie. Maar daarmee hebben wel meer uitgaven in het hardrock genre te kampen.

“Traditional rock music that could hardly sound more classic” kortom, zoals de band zelf zijn muziek omschrijft. Een treffende zinsnede die feilloos de kracht en zwakte van het nieuwe album aangeeft: dit is een tijdloos klinkende schijf vol met overtuiging gespeelde hardrock, maar buiten een harde kern van echte liefhebbers zal ze weinig potten kunnen breken.

UFO speelt op 7 juni in De Pul in Uden.