Paolo Nutini, een schot van Italiaanse komaf, brengt zijn tweede plaat uit. Sunny Side Up is de opvolger van het debuutalbum These Streets. Van dat album kwam de single New Shoes, die de zomer van 2007 een stuk zonniger maakte.

Paolo Nutini is een vrolijk man. Dat werd duidelijk in de single New Shoes waarin hij zo blij was met zijn nieuwe schoenen dat hem niets kon gebeuren. De rest van zijn debuut These Streets was een mix van vrolijke nummers en liedjes waarin hij liefdesverdriet van zich af zong.

Voor Sunny Side Up was meer tijd dan voor These Streets. Nutini had dus meer tijd en meer mensen om hem te helpen. Zo mixte Nutini de plaat af met Ethan Johns. Johns werkte ook samen met Kings of Leon en Ryan Adams. Op het album staan ook meer genres: reggae, motown, folk, dixieland en meer passeren de revue.

De titel van de tweede plaat, Sunny Side Up, omschrijft het gevoel van de cd prima. Nutini’s humeur is nog beter dan op These Streets. Dat komt echter niet terug op de eerste single, Candy, een balad die Nutini schreef na een ruzie met zijn vriendin. Hij geeft toe dat hij fout zat en alles wil doen om het goed te maken

Als Nutini zich zorgen maakt, schrijft hij goede nummers. Zo is Worried Man een prachtig folknummer dat aan het werk van grootmeester Johnny Cash doet denken. Niet dat hij Cash naar de kroon steekt, maar zowel op muzikaal als op tekstueel gebied is het een mooi nummer over hoop.

Tegenover de treurigheid op Sunny Side Up staan genoeg opgewekte liedjes. Zo begint het album met het reggaenumer 10/10, inclusief luchtige pianoloopjes. De Caribische zon schijnt meteen door je speakers. Pencil full of lead is een uitgelaten dixielandnummer waarin Nutini in moordend tempo opsomt hoe weinig hij nodig heeft om gelukkig te zijn.

In de ode aan zijn familie, het folknummer Simple Things, begint Nutini rustig aan te vertellen over zijn familie. Een mondharmonica zet de folksfeer neer. Vader is een rijk man. Zijn rijkdom wordt echter niet uigedrukt in geld, maar in het geluk van zijn gezin. Toch kan Paolo zich niet een nummer lang inhouden. Halverwege Simple Things schiet het tempo omhoog en schetst hij hoe zijn vader zijn rijkdom vergaarde.

Nutini heeft energie over, dat is na Sunny Side Up wel duidelijk. Hij heeft zijn energie gegoten in een vrolijk album, zonder het te zoet te maken. De nummers waarin Nutini de blues heeft zijn misschien wel beter dan de luchtige nummers. Dat belooft wat als Paolo ooit weer ongelukkig wordt.