Pink Mountaintops leek jarenlang niet veel meer dan een naam waaronder Steve McBean enkele hobbyplaten uitbracht. Boeiende uitwassen van interessant muzikaal gepiel en geknutsel in de vrije tijd.

Al konden die platen de goedkeuring wegdragen van de critici, de muziek die McBean maakte als voorman van Black Mountain was toch van een ander niveau. Maar dat is verleden tijd: met Outside Love bewijst McBean dat je Pink Mountaintops niet langer mag zien als slechts een hobby.

Na de eerste twee onstuimige platen, waarop McBean op de grenzen van folk, blues en psychedelica balanceert en vanuit verschillende perspectieven zijn invloeden benadert, is er nu een album met een toegankelijk en duidelijk karakter. De groovy ritmen, de soundscapes en de bluesy psychedelica hebben op Outside Love plaats moeten maken voor gesimplificeerde, maar knap geconstrueerde songs met kop, staart en een helder middenstuk. Op boeiende wijze combineert McBean de invloeden van Pink Floyd, Echo & The Bunnymen, Lou Reed en de American Songbook en verwerkt ze in een aantal fantastische folksongs over liefde en haat. 'Axis: Thrones of Love', 'Outside Love' en 'Vampire' bijvoorbeeld. Ze behoren tot het beste wat McBean tot nu toe met Pink Mountaintops heeft gemaakt.

Mede door het emotioneel trillende stemgeluid van Amber Webber in 'Holiday' klinkt de nieuwe Pink Mountaintops zo anders, dat het zelfs overeenkomsten toont met het introverte Lightning Dust; een ander aan Black Mountain gerelateerd project. Maar niet alleen Webber drukt een stempel op Pink Mountaintops. Ook de medewerking van Sophie Trudeau (onder andere Godspeed), Jesse Sykes (onder meer SunnO))) ) en Ashley Webber (onder andere Bonnie 'Prince' Billy) zorgen samen met McBean voor evenwichtige, maar beklemmend mooie songs, gemaakt vanuit een fijne traditie. Een schitterende plaat.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The Pink Mountaintops vind je bij KindaMuzik.