Onder invloed van grootheden als Neurosis, The Swans en Godflesh begon Isis in 1997 met het maken van metal, postmetal of sludgemetal. Dynamische metal die niet valt te vatten binnen het standaard metalschema, maar imponeert in grootheid en variatie.

Was op Celestial de invloed van met name Neurosis nog sterk te horen, sinds Oceanic is Isis inmiddels zelf een pionier geworden.

Panopticon en vooral In The Absence Of Truth zijn inmiddels klassiekers in de postmetal, en vormen de blauwdruk voor menig band in dit genre. Hoog is dan ook de verwachting bij Wavering Radiant, de vijfde langspeler van de band rond zanger Aaron Turner.

Hoewel op Wavering Radiant geen nieuwe wegen worden in geslagen, wordt toch aan die verwachting voldaan. Daar waar de vier voorgaande platen elk hun eigen gezicht hebben, lijken deze hier samen te komen. Het logge aan Neurosis refererende geluid wordt op deze cd op meesterlijke wijze samengebracht met het meer sfeervolle, bijna drogerende geluid van het latere werk.

Bij beluistering zal het niet verbazen dat Adam Jones, gitarist van Tool, op twee van de zeven nummers mee speelt. Met name het gitaargeluid in Hall Of The Dead zal menig Toolfan bekend zijn en heerlijk in de oren klinken. Maar ook in de melodieuze baspartijen over de gehele plaat valt een zekere 10.000 Days invloed terug te horen.

Met Wavering Radiant geeft Isis een overzicht van de eigen groei en afwisseling over de afgelopen jaren. Een band die het zwaarste van Mastodon, het meest technische van Opeth en het melodieuze van Tool in zich samenbrengt. Misschien niet de meest vernieuwende plaat, ze vinden zichzelf niet opnieuw uit. Maar het is ook geen herhaling van zetten, eerder een verfijning van zetten.