Matik heeft sinds haar ontstaan in 2006 al veel prijzen gewonnen, zoals de Amsterdamse Popprijs voor beste band, de Gouden Kabouter Award en uiteraard de Grote Prijs in 2007. Ook zijn sindsdien vele festivals aangedaan, van De Beschaving en Dance Valley tot aan 5 Days Off.

Na drie jaar is eindelijk het langverwachte debuutalbum er. En de grote vraag is dan natuurlijk ook of het lange wachten beloond wordt.

De plaat begint veelbelovend met Go To Your Job en nummers met een pakkende baslijn, een goede melodie en een mooi gevlochten gitaarloopje. De single Dance It Off (uit 2007 al) is een mooie mix tussen punkfunk, electro en synthipop dat eindigt in een heftige climax aan het eind. Het doet zijn titel eer aan en nodigt uit om alles van je af te dansen.

Play is echter een oppervlakkig niemendalletje en een duet van zanger Peter van Drie met Bea Collin. Fascination is ook een poppy nummer maar beklijft beter door een pakkend refrein. Break It opent met een duister underground gitaarintro. Daarna ontvouwt zich een pittig nummer met een zenuwachtig synthesizer loopje en fijn puntig gitaarspel van Maarten Willems à la Infadels.

Een band waar Matik al eens het voorprogramma van mocht verzorgen en die wel vaker in het album opduikt als referentie. Too Clever is een saai intermezzo door de zangmelodie van Van Drie. Gelukkig weet de heftige riff en het grappig droge synthesizergeluid van Echo dit te doorbreken. Toch blijft het nummer niet hangen doordat het een sterke hook of melodie mist.

Don’t Wanna is een redelijk heftig nummer met aan het eind de kermende vocalen Van Drie. Toch weet het ook niet echt te boeien omdat een echt memorabel idee mist. Ready For Love heeft een popfeel en kent een spannende opbouw.

Maar Inside Out, Available en de weinig toevoegende Laidback Luke Remix van Dance It Off als afsluiters kunnen de indruk niet wegnemen dat Matik op haar debuutalbum moeite heeft de gespannen verwachtingen waar te maken.

Daarvoor slagen te weinig nummers -hoe goed uitgevoerd vaak ook- er in zich in je hoofd te nestelen. Al met al zijn de liedjes, vooral aan het eind van het album te wisselvallig en de ideeën doorgaans te zwak.

Matik heeft een cd-release party op donderdag 7 mei in De Melkweg in Amsterdam.