Johan is geen band met een hoge productie. Na het sterke, titelloze debuut duurde het vijf jaar eer de band met een opvolger kwam en hierna moesten de fans opnieuw vijf jaar wachten op het derde album. 2009 moet voor deze fans dan ook een heel mooi jaar zijn.

Niet alleen verscheen er in januari een fraaie box, met daarin de eerste drie albums plus een dvd, op 4 mei komt er ook nog eens een nieuwe plaat uit, simpelweg getiteld 4. En dat slechts drie jaar na voorganger THX JHN.

Op 4 klinkt Johan vooral als zichzelf, maar toch wel anders dan op voorganger THX JHN. Waar die plaat bij vlagen nogal gladjes klonk, is 4 wat rauwer geproduceerd en ook wat harder. Dit blijkt al gelijk bij opener In The Park, een stevig en tegelijkertijd pakkend gitaarrocknummer.

In Comes A Time is het vooral de duidelijk aanwezige drumpartij die opvalt, maar ook het vrij experimentele, stevige stuk midden in het nummer is erg mooi. In The Receiving End zijn het opnieuw de drums die opvallen. Drummer Jeroen Kleijn hakt stevig door en in combinatie met de lekker harde gitaar levert dit een geweldig nummer op. Afsluiter Why Don’t We heeft dan juist weer een mooi rollende drumpartij.

Naturlijk bevat 4 niet alleen harde nummers. Er komt ook rustige indiepop voorbij, bijvoorbeeld in Something About You. Dit is echt een typisch Johan-liedje met een mooie melodie. In Maria is de zang wat hoger dan we gewend zijn en hierdoor gaat het nummer een beetje richting het geluid van Elbow.

Misschien wel het meest opvallende nummer op 4 is Alone Again. Jacob De Greeuw zingt hierin een vrij traag liedje, ondersteund door een akoestische gitaar. Daaronder zit echter een laag gitaarfuzz, die het ene moment wat prominenter aanwezig is dan het andere. Het geheel wordt afgemaakt door een zeer subtiele, maar erg doeltreffende trommel.

Dit nieuwe Johan-album is wat sneller tot stand gekomen dan z’n twee voorgangers, maar dit heeft geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit. Ondanks de wat inspiratieloze titel kan 4 zich met gemak meten met de andere drie platen van de Noord-Hollandse band.