De gemiddelde Oostenrijker kan prima uit de voeten op zijn langlauflatten. Daarnaast - en dat wordt vaak vergeten - heeft hij ook nog eens de nodige aanleg voor het produceren van originele elektronische muziek.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan ambientgrootheid Christian Fennesz en geluidskunstenaar Florian Hecker.

Het Amsterdamse Nod Navigators van Paradiso-programmeur Kees Heus lijkt met Dorian Concept een nieuw wonderkind uit het glühwein exporterende Alpenland te hebben ontdekt. De titel When Planets Explode knalt werkelijk uit de maandelijkse lijst met releases en doet vermoeden dat het album bepaald niet bedoeld is om baby's in slaap te wiegen.

Wat dat betreft is Dorian Concept geen man van valse beloftes, want al vanaf de eerste minuut vliegen de springerige beats je om de oren. Qua melodie is het allemaal al even onrustig: snel, veranderlijk en perfect aansluitend bij de hakkelende ritmes. Het resultaat is een plaat tjokvol elektronische funk, soepel begeleid door overstuurde souljazzriedeltjes. En daar kan prima op gedanst worden. Gebeurt dat eenmaal, dan is het hek van de dam, want het album kent geen moment rust.

Voor wie bestand is tegen hectische en opdringerige geluidsmuren is When Planets Explode - in combinatie met aspirine en een moddervet Engels ontbijt - het perfecte middel om van een hardnekkige kater af te komen. Dat geldt zeker voor wie dat al eerder gelukt is met Prefuse 73, Jimi Tenor of Ian O'Brien.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Dorian Concept vind je bij KindaMuzik.