Op 10 juni aanstaande wordt hij 68, maar Harry Muskee hoeft nog lang niet met pensioen. Hij staat nog regelmatig op de bühne en nu is er voor het eerst sinds elf jaar zelfs een nieuw studioalbum van ‘zijn’ Cuby + Blizzards.

Van de originele bezetting van de band is Muskee het enig overgebleven lid, maar drie van de vier huidige Blizzards waren er op het legendarische album Appleknockers Flophouse uit 1969 ook al bij.

De reden dat Cats Lost zo lang op zich heeft laten wachten, is dat Muskee per se provinciegenoot en mede-bluesfanaat Daniël Lohues als producer wilde en het bleek nogal lastig om de agenda’s van de twee heren op elkaar af te stemmen. Het eerste wat Lohues als producer deed, was het in chronologische volgorde beluisteren van alle oude Cuby + Blizzards platen en mede hierdoor klinkt de band op Cats Lost bij vlagen net als vroeger.

Het duidelijkst is dit in Low Country Blues, waarvan het begin wel heel sterk aan Window Of My Eyes doet denken. In dit rustige bluesnummer bezingt Muskee op prachtige wijze de minpunten van wonen in Nederland. Het vaak slechte weer komt uiteraard aan bod, maar ook de toenemende hufterigheid op straat.

Deze geëngageerde kant van Muskee komt ook naar boven in Baghdad Blues, waarin hij Amerika een veeg uit de pan geeft. Hij zingt over het lot van de indianen, de slaven, de vermoorde presidenten en Martin Luther King en koppelt dit aan de oorlog in Irak waar ze met geweld de democratie willen brengen. Gelukkig is het geheel verpakt in een pakkend nummer met mooie blazers, waardoor het niet al te zwaar wordt.

Eén van de andere hoogtepunten van Cats Lost is Peabody Hotel Room #13, een zeer ouderwets klinkend bluesnummer, dat sterk doet denken aan de fameuze field recordings van Alan Lomax, maar dan zonder ruis. Ook de midtempo blues van opener Blues Is A Bad Habbit is mooi, alleen klinkt het Engels van Muskee hier nogal houterig. Gelukkig is dit op de rest van de plaat een stuk beter.

De fans hebben elf jaar moeten wachten op een nieuw album van Cuby + Blizzards, maar met Cats Lost wordt hun geduld beloond. Het album bevat een groot aantal erg goede nummers en eigenlijk geen echt zwakke broeders. Mede door toedoen van Daniël Lohues klinkt de band ouderwets goed.