Met hun vierde album hebben de Canadezen Great Lake Swimmers waarschijnlijk hun meest toegankelijke plaat tot op heden afgeleverd. Dit zonder iets van hun beeldende melancholische geluid te verliezen.

Net als zijn voorgangers is ‘Lost Channels’ opgenomen op bijzondere historische locaties, ditmaal tussen Toronto en Montreal. De akoestiek van deze plekken neemt een belangrijke plaats in binnen het typische GLS geluid. Een geluid dat nu bestaat uit folkrock lagen rond een spaarzame, melodische countrykern waarin het vaste gegeven de warme, zachte en ontfermende stem van Tony Dekker is.

Alles wat GLS zo’n mooie band maakt, is terug te vinden op ‘Lost Channels’. Open, ambachtelijke liedjes, met zelfs een paar upbeat nummers. Zo zouden ‘Palmistry’, ‘She Comes to me in Dreams’ (waar GLS doen denken aan de The Czars) als singles een geheel nieuw publiek aan kunnen boren. Maar zeker ‘Pulling on a Line’ met haar aanstekelijke refrein blijft hangen. ‘Everything is Moving So Fast’ is dan weer een perfect voorbeeld hoe attractief en troostend hun melancholie kan werken.

De gastvocalen van Serena Ryder werken zo goed met Dekker’s stem, dat je bijna ruikt hoe de hoofdpersonen in het nummer in elkaar wegzakken terwijl de rest van de wereld om hun heen verder draait.

Of dan ‘Concrete Heart’, een slaapliedje bij maanlicht. De summier bespeelde viool en bijna spookachtige piano werken begeesterend, zeker in combinatie met de My Morning Jacket-achtige echo. Een ideaal nummer voor het einde van je relatie.

‘Stealing tomorrow’ is een andere parel van intensiteit. Het geluid van de opnameruimte trekt je naar binnen. Het gehele album hangt op een nabij natuurlijke manier samen in intensiteit.

Met alle bands die momenteel teruggrijpen op country-folktradities, op zoek naar het pure, natuurlijke geluid, ga je je afvragen wat er misgaat in het stedelijke leven. Er is duidelijk een behoefte aan dit geluid. Als je houdt van het spaarzame, spookachtig van Lisa Germano of de rustigste nummers van Ray LaMontagne dan biedt ‘Lost Channels’ je troost, mysterie maar vooral een warm huis.

Great Lake Swimmers speelt 30 april in Vera, Gronigen, 2 mei in db’s, Utrecht en 4 mei in Paradiso, Amsterdam.