Nog geen dertig minuten duurt het derde album van The Rakes. De postpunkband uit Londen lijkt in veel opzichten op The Libertines.

De muziek, de houding en zelfs de kleren komen overeen. De band rondom frontman Alan Donohoe mag dan op elk aspect een stuk gelikter zijn dan Pete Doherty en Carl Barât, op het nieuwe album Klang zijn ze glashelder en schieten ze direct in de roos.

Het openingsnummer 'You're in It' is even schrikken. The Rakes wachten vijf seconden voordat het punkgeluid losbarst met een aanstekelijke gitaarriff. Het geluid en de stem van Donohoe werken zo positief op de zenuwen dat het moeilijk is om rustig te blijven. Tikkende handjes en voetjes bewegen samen met het hoofd mee op het staccato drumwerk van Lasse Petersen.

Het album is zo direct met zijn geluid dat Klang een muzikale eenheid bevat om u tegen te zeggen. Luister een willekeurig nummer en je hoort het echte geluid van The Rakes. Allemaal uptempo, aanstekelijk en vooral enorm jeugdig. Precies de ingrediënten van de eerste single '1989'. "Everybody's waiting for the fun to start / la la la la la la laaaaaaa", zo luidt het refrein dat Donohoe zingt. Met een slimme instrumentale onderbreking in het nummer komt de precieze drum van Petersen pas echt goed tot zijn recht.

Elk nummer heeft een lengte van minder dan drieënhalve minuut. Snel knallen en veel hyperactief dansen. Zo lijken de heren uit Londen wel een beetje op hun vrouwelijke fanclub: skinnyjeans, versleten shirtjes en een beetje dartelen op de muziek. Het bewijs dat ze zichzelf niet zo serieus nemen. En dat komt de echtheid van dit derde album alleen maar ten goede. Het laat zien hoe The Rakes enorm gegroeid zijn na de mindere periode van Ten New Messages. Gelukkig maar, want een plaat als Klang hoor je niet vaak.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van The Rakes vind je bij KindaMuzik.