Zelfs als je niet van rockmuziek met een vrouwenstem houdt, kunnen Yeah Yeah Yeahs je misschien wel van mening doen veranderen.

Zangeres Karen Orzolek van het New Yorkse trio beschikt over een stem die zowel scherp als enorm spacy is. Daarnaast blijft ze een klasse podiumbeest met haar - vaak seksuele - rocksteruitspattingen. Na het enorme succes van het tweede album Show Your Bones, dat NME als tweede beste album van 2006 koos, komt de opvolger It's Blitz!.

Door de mix van rauwe punk en alternatieve indierock worden Yeah Yeah Yeahs in 2007 genomineerd voor de Grammy Best Alternative Music Album. Om met het derde album deze prijs echt in de wacht te slepen, gooien de New Yorkers het muzikale roer om. De elektro-invloeden van producer Dave Sitek (TV on the Radio) zijn goed te horen. Door de overvloed van elektronische rockbands is dit alleen een erg riskante beslissing.

It's Blitz! blijkt gelukkig geen slap aftreksel van het genre dat op dit moment zo overmatig populair is. Dit is een album dat echt een keer een Grammy kan én mag winnen. Zoals de band al zei: "Het album wordt muzikaal anders, maar het zal nog steeds naar Yeah Yeah Yeahs klinken." Het openingsnummer 'Zero' begint met een hyperactief synthesizerdeuntje en ontpopt zich tot een goed voorproefje van hoe de plaat klinkt: elektronisch ondersteund, een beetje kitchpop erbij en nog steeds lekker rauw. Het laatstgenoemde is wat het geluid van het tweede album definieert.

Ze kunnen veel. Yeah Yeah Yeahs laten zien dat ze met 'Skeletons' meer zijn dan een standaard alternatief rockbandje. Langzaam bombastisch, een tikkeltje melancholisch en drijvend op een soort doedelzakgeluid is het nummer een geweldige bijdrage aan het album. Daarnaast heb je met 'Dull Life' voor ieder wat wils, aangezien het bekende geluid van Show Your Bones je hier nog even een draai om je oren geeft. Om van de rest van It's Blitz! nog maar te zwijgen als je het opzwepende 'Heads Will Roll' opzet.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Yeah Yeah Yeahs vind je bij KindaMuzik.