Met meer dan 40 cd’s en ep’s sinds ‘There is no one what will take care of you’ uit 1993, is Will Oldham misschien wel de meest productieve alt. folk singer-songwriter van het moment.

En nu dan studio album nummer 15, ‘Beware’, de eerste Bonnie ‘Prince’ Billy release van 2009. Een release die op lijkt te gaan voor lelijkste hoes van 2009, en nu al een aardige kanshebber is.

Net als op de voorgaande 14 studio-albums slaat Bonnie op ‘Beware’ een andere weg in. Het eerste nummer ‘Beware Your Only Friend’ zet een ouderwetse Palace Brothers sfeer neer, zoals we die gewend zijn van Will Oldham.

Toch is dit geen gebruikelijk Oldham product. Zong de man in 1999 nog ‘Is a hope that somehow you, can save me from this darkness’ in ‘I See a Darkness’, lijkt hij nu uit het donker ontsnapt en erop uit om anderen uit het donker te redden. In ‘My Life’s Work’ zingt hij zowaar ‘It’s my life’s work to bring you into the light’.

Muzikaal gaat dit album meer terug naar de traditionele country, waardoor het alternatieve een beetje weg valt. Een aantal nummers zullen het zelfs goed doen bij de linedanceworkshop. Ditmaal lijkt Oldham een cowboyhoed te hebben opgezet. Daarnaast zijn de nummers meer dan op de voorheen gevuld met arrangementen van strijkers, koortjes en zelfs blazers. Soms zelfs zo sterk gevuld dat het op het eerste gehoor ergerlijk is.

Niet dat het een slecht album is. ‘Beware’ weet echter ook niet te pakken, zoals andere Oldham-platen dat wel doen. Moet wel gezegd dat de laatste drie platen, ‘Wai Notes’, ‘Ask Forgiveness’ en ‘Lie Down in The Light’ hun tijd nodig hadden.

En dat geldt voor ‘Beware’ waarschijnlijk ook. Het voelt nu als een mindere Oldham plaat met een enkel mooi nummer. ‘Beware Your Only Friend’, de opener of ‘You Are Lost’ en ‘I Won’t Ask Again’, twee echte schuifelaars, springen er uit, zijn prachtig. Maar dat koortje had dan weer niet gehoeven.