The Only Ones was een band uit Zuid-Londen die laat jaren zeventig grote indruk maakten. Hoewel zanger-gitarist Peter Perrett in zijn songs meer beïnvloed leek door Syd Barrett en late jaren zestig rock, werd de band tot de meest invloedrijke punkbands gerekend.

De drie albums die de band uitbracht in de periode van 1976 tot 1980 zijn nu in een geremasterde versie met extra tracks opnieuw uitgebracht.

Start

The Only Ones ontstonden in de nazomer van 1976 toen Peter Parrett in contact kwam met gitarist John Perry. Met ex-Spooky Tooth drummer Mike Kellie en bassist Alan Mair werd de band gecomplementeerd. Parrett had reeds tientallen nummers klaarliggen. Een eerste single ‘Lovers Of Today’ werd al snel in eigen beheer uitgebracht en de band werd gelijk door de Britse pers omarmd. Het leidde tot een grote platendeal bij CBS.

The Only Ones

Met de tweede single ‘Another Girl, Another Planet’ werd vervolgens niet alleen een instant klassieker gescoord. Het bleek tevens de perfecte aanloop tot het gelijknamige The Only Ones debuutalbum. Verschenen midden in de opkomst van de Britse punk in 1978 bleek The Only Ones gelijk een vreemde eend in de bijt. Natuurlijk kon de band gelijk andere punkbands flink rafelend rocken (Paul Westerberg’s band The Replacements hebben veel aan The Only Ones te danken) maar ze flirten ook met jazz en samba.

De Engelse band behoorde met zijn eigen stijl, verrassend genoeg, eigenlijk meer tot de stroom New York punkbands. De opvallende en hoge stem van Parrett, het muzikale vakmanschap, de ijzersterke songs en Parrett’s gloedvolle emoties in teksten, maken dit debuut tot een meesterwerk.
Extra Op de geremasterde nieuwe versie van het album zijn drie extra tracks te vinden. De allereerste single en de twee b-kanten ‘Peter And The Pets’ en ‘As My Wife Says’.

Even Serpents Shine

De kracht van het debuut is ook optimaal voelbaar op het vervolgalbum ‘Even Serpents Shine’. Een al net zo gevarieerd en sterk album. Misschien nog wel constanter ook als het debuut. Net als het debuut nam de band de productie volledig zelf ter hand en kon zo precies datgene doen wat ze wilden. Het album laat Peter Parrett op zijn top horen, zowel in compositie als in teksten.

Het prachtige ‘Some girls tell ya they’re loving ya, but love is just destruction disguised under another name’ uit ‘No Solution’ is daar een van. Geweldige songs als ‘From Here To Eternity’ en het geniale ‘In Between’ zijn onverbiddelijke Only Ones klassiekers.
Extra: Op de geremasterde nieuwe versie van het album zijn drie extra tracks te vinden. B-kant ‘Special View’ alleen al is de moeite meer dan waard.

Baby’s Got A Gun

‘Baby’s Got A Gun’ was het derde en gelijk het laatste The Only Ones album. Het is zeker geen slecht album maar de rek is wel een beetje uit The Only Ones sound. Combinatie van teveel optreden, touren en een teveel aan alcohol en drugs. Dat krijg je dan als je als band uberjunk Johnny Thunders gaat helpen zijn eerste solo album op te nemen. Gelukkig zijn er nog altijd geweldige songs als ‘Why Don’t You Kill Yourself?’ en ‘The Big Sleep’.
Extra: Op de geremasterde nieuwe versie van het album zijn drie extra tracks te vinden. De b-kant ‘Your Chosen Life’ is de meest bijzondere.

Alle albums zijn geremastered en bevatten dikke cd-boekjes met fijne verhalen over de albums en vele niet eerder gepubliceerde foto’s.