Oh, de liefde. De passie en de pijn. Intense vreugde en een immens tranendal. En ergens daar tussenin. Want had de liefde niet bestaan, dan had de muziek ook volstrekt anders geklonken.

Muziek is immers emotie, veelal doordrenkt met de plus- en minpolen van het hart. Zonder dat had een band als Starsailor één van de voornaamste inspiratiebronnen gemist.

Want All the Plans laat het hart bepaald niet onberoerd. Zanger James Walsh trekt met zijn getormenteerde vocalen namelijk met gemak tranen bij de teerhartigen. Je moet van dat ietwat pathetische kunstje houden. Of niet natuurlijk. Maar hoe je het ook wendt of keert, Starsailor voert dat sentiment tot in den treure uit. Met deze plaat zet het viertal uit Wigan de lijn van de fijne voorganger On the Outside eenvoudigweg door. Baanbrekend is dat dus allerminst. Maar die ambitie hebben de Britten ook niet echt.

De plaat begint erg sterk, met de eerste, stadionfähige single 'Tell Me It's Not Over' en het rustigere 'Boy in Waiting'. 'All the Plans' is dan, net als eerstgenoemde, weer zo'n nummer dat heerlijk in je achterhoofd blijft plakken, en ook 'Neon Sky' is een erg fijne song. Toch is het niet allemaal goud wat er blinkt. 'Change Your Mind' en 'The Thames' zijn bijvoorbeeld niet bepaald boeiende nummers. Over het geheel staat ruim de helft van het album vol met het slag nummers dat je van Starsailor heeft leren te gaan houden. Meer dan een voldoende levert dat de plaat niet op.

All the Plans biedt dus best een aantal mooie nummers, maar weinig revolutionairs. Of het moet 'Stars and Stripes' zijn, het nummer waarin de vier zowaar een politieke liedtekst bezigen. Behoudens dat nummer is het vooral de kommer en kwelkant van de liefde die bezongen wordt. En dat kan na enige tijd wél wat kwezelend en monotoon over gaan komen. Mocht de liefde net bij je weggeslopen zijn, wees dan zo wijs om jezelf niet te zeer te kwellen met deze nieuwe Starsailor. Zoals Walsh zelf al gekweld bezingt: "It hurts too much / I'm letting you go."

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Starsailor vind je bij KindaMuzik.