Stond er maar in elke garage zo'n bandje te spelen.

"Are we rolling?" Na wat getik met de drumsticks is het nieuwe Black Lipsalbum daadwerkelijk begonnen. Opener 'Take My Heart' laat gelijk zien waar de band goed in is: ongecompliceerde, ongedwongen en aan de jaren zestig refererende garagerock. Een basgitaar met drie snaren of een valse stem maken weinig uit, de melodie en de refreintjes kloppen en blijven gemakkelijk in je hoofd hangen. Zo lijkt Black Lips op 200 Million Thousand verder te gaan waar het op voorganger Good Bad Not Evil gebleven is.

Na twee nummers vindt er echter een kleine omslag plaats. De liedjes worden ietwat vreemder en minder wild dan op vorige albums. In 'Trapped in a Basement' klinkt een hoge achtergrondstem die zo van een deur verder lijkt te komen. De structuur van de nummers is lang niet altijd die van de klassieke popsong. Doordat de nummers rustiger zijn, worden ze naast vreemder ook donkerder. De vreugde die veelal op de vorige plaat te vinden was, heeft plaatsgemaakt voor een bij vlagen sinister geluid. Er klinkt geschreeuw op de achtergrond, gegrom op de voorgrond en de gebruikelijke valse samenzang.

Ondanks het feit dat Black Lips het album deze keer in een voormalige galerie opnam, klinkt de groep nog steeds alsof hij in een garage staat. Wat dat betreft is er weinig veranderd: het rammelt weer als vanouds. Dat resulteert in prachtige popliedjes zoals de single 'Short Fuse', wat, beginnend met een prachtig refrein, misschien wel het mooiste liedje is dat de band ooit opnam. Niet alles klinkt even donker. Een nummer als 'Drugs' klinkt vreugdevol nostalgisch en nodigt uit om van je stoel te springen en op de tafels te gaan dansen. Eenzelfde effect als 'Bad Kids' op het vorige album had.

Daarmee heeft Black Lips een afwisselende plaat gemaakt. Niet alle nummers zijn even sterk, maar het geheel varieert van ongedwongen springnummers naar nummers die refereren aan oude blues. Gelukkig rammelt het nog steeds aan alle kanten en heeft geen van de bandleden de moeite genomen om zuiver te zingen. De band slaat nieuwe wegen in en heeft een plaat gemaakt die ondanks de variatie weinig aan samenhang inboet. Je zou hopen dat in elke garage een band als Black Lips stond te spelen.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Black Lips vind je bij KindaMuzik.