Afgaande op hun geluid zou je verwachten dat de mannen van Mogul ergens uit het Californische woestijnzand zijn komen kruipen.

Niets blijkt echter minder waar: de groep is gewoon afkomstig uit het West-Vlaamse Waregem. Niet direct een plaats die je associeert met vette stonerklanken. Toch is dat precies wat je krijgt op Build Me a Hunchback.

De band begint in 2001 onder de naam A Last Fine Day, om die niet veel later te wijzigen in Mogul, geïnspireerd door een militaire codenaam voor een onderzoeksproject naar buitenaards leven. Het vijftal sleept in zijn thuisland diverse awards in de wacht, waaronder tot drie keer toe de StuBru Demopoll Award. In 2006 verschijnt er een ep, waarvan de nummers 'Narrow Shoes' en 'All of My Bleeding' ook op debuutalbum Build Me a Hunchback zijn gezet.

Op deze plaat komt Mogul voor de dag met een sterk aan Kyuss refererend geluid, niet in de laatste plaats door de zang van Sam Dufoor. Naast zijn heerlijk gruizige vocalen vormen fuzzy gitaren en stuwende, groovy ritmes de basis voor een pot oerdegelijke woestijnrock. De uitgebreide instrumentale passages komen hierin volledig tot hun recht. Vooral het over drie tracks uitgesmeerde slotstuk 'All of My Bleeding' vormt hiervan een mooi voorbeeld. In het afsluitende 'Outro' halen de mannen nog even alles uit de kast en voeren ze het tempo langzaam maar zeker behoorlijk op, om er knallend uit te gaan.

Het album in zijn geheel is verre van baanbrekend, maar daar staat wel een uitermate overtuigende uitvoering van de nummers tegenover. En ach, zolang het zulke lekkere muziek oplevert, valt totaal niet te beklagen dat Mogul ouderwets rocken verkiest boven het najagen van een pioniersrol.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Mogul vind je bij KindaMuzik.