Free Blood bestaat uit ex-!!!-percussionist John Pugh en modeontwerpster Madeline Davy.

Pugh heeft !!! zelfs verlaten om zich voor honderd procent in dit project te kunnen smijten. En hun singles verschijnen bij het nog steeds leuke New Yorkse hipsterlabel DFA. Klinkt interessant allemaal, en smaakt naar meer. Op hun langspeeldebuut is het echter nog even wachten, maar deze compilatie is een lekker zoethoudertje.

The Singles verzamelt de zes eigen composities die Free Blood tot dusver uitbracht, aangevuld met vijf remixes. Het is duidelijk waarom DFA met hen in zee is gegaan, want hun sound is overduidelijk thuis op het label, met onderkoelde dancegrooves, postpunkdisco-referenties en declamerende zang.

Free Blood heeft gelukkig meer te bieden dan perfect bij de huisstijl passende elementen. 'Never Hear Surf Music Again' bevat bijvoorbeeld niet alleen zeer sympathieke en soms ongepaste geluiden en een ongedwongen sfeer. Die zaken worden ook nog eens opgebouwd tot een spannende song, met hoogtes en laagtes en vooral veel warmte. Door zijn onvolmaaktheden te tonen, stelt hij zich kwetsbaar op en de menselijkheid druipt er vanaf.

De andere tracks houden pakweg het midden tussen TV on the Radio en LCD Soundsystem, en bevinden zich derhalve ergens tussen emotioneel en sarcastisch, tussen dansbaar en afstandelijk, tussen geweldig en niet te missen.

Wat deze plaat echter minder geslaagd maakt, zijn de platte remixes. Wat Barfly met 'Never Hear Surf Music Again' aanvangt, is zelfs misdadig. Het nummer plooit niet gewillig rond zijn eentonige beat, dus hakt hij het lijk op wrede wijze in stukken. Hij vergeet natuurlijk het bewijsmateriaal te laten verdwijnen, en pakt er nog mee uit ook. Sla die amateur in de boeien!

Enfin, binnenkort heeft Free Blood ongetwijfeld genoeg boeiend eigen materiaal om dat soort misstappen achterwege te kunnen laten.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Free Blood vind je bij KindaMuzik.