Als er ooit een prijs zou komen voor de meest bizarre bandnaam in het muzieklandschap, dan zou Stuurbaard Bakkebaard hoge ogen gooien.

Gelukkig blijft het bizarre aspect niet beperkt tot de naam van het Eindhovense trio, dat intussen met de komst van DNA, de scratcher van de Urban Dance Squad, een kwartet is geworden. En in weerwil van wat de plaattitel L'Amour mogelijk zou suggereren is deze vierde plaat allesbehalve doorsnee. Dat blijkt ook uit de obscure en onalledaagse platenhoes.

De liefde komt wel terug in de plaat. Maar er is véél meer dan dat. En omdat de band eigenzinnig is, geeft men ook op het A4'tje voor de pers zelf wat rake typeringen voor de eigen muziek weg. Daarbij komen aspecten als viezigheid, imperfectie, hoekigheid en verwantschap aan Waits en Barman ter sprake. Maar ook impulsiviteit, scherpte en de sfeer van een nachtclub waar de barman een tand mist en de portier een pink.

Kortom, bizar. Veel beter dan de band het zelf doet, kan het hier misschien niet eens meer geduid worden. Al heerst bij beluistering ook wel eens vaker de gedachte aan Beck. Of aan Soulwax. En bij 'Simple Life' zelfs even aan 16 Down. Maar ook aan obscure films en ietwat smerige literatuur. Hoe dan ook, L'Amour is weer anders dan de drie voorgaande platen. Nee, niet poppiër. Zeker niet zelfs. Maar nog altijd frivool rommelig. Of, zoals ze zelf zeggen in hun bio, impulsief. Maar niet pielend zoals jazzmensen of improviserend zoals studenten van het conservatorium.

Nee, Stuurbaard Bakkebaard manoeuvreert vooral in het schemerdonker. In diepdonkerbruine kroegen en groezelige clubs. En nu dankzij DNA ook meer getooid met elektronische klanken. Zo schept 'Cuba' een bijna Latijnse sfeer en wordt 'Deutsches K' bijna net zo hypnotiserend als zZz. L'Amour klinkt dan ook zalig ongepolijst. Maar ook nergens kolossaal anders dan voorheen. Dit stel muzikanten blijft markant, spontaan en uiterst amusant. Misschien zijn ze wel de beste Belgische band van Nederland. Hoe dan ook, L'Amour is nu al een van dé platen van Nederlandse bodem van dit jaar.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Stuurbaard Bakkebaard vind je bij KindaMuzik.