Officieel uitgekomen in 1968 kunnen we deze maand het 40-jarig jubileum vieren van ‘Electric Ladyland’. Dit derde album van de legendarische Jimi Hendrix Experience wordt gezien als een van de allerbeste rockalbums aller tijden.

En terecht. Na veertig jaar klinkt het album nog steeds opwindend en imponerend.

Het album is nu uit in de fraaie dubbele versie waarbij het album volledig geremastered te horen is. Als extra disc is er een dvd te vinden waarop de zeer interessante documentaire ‘At Last…The Beginning : The Making Of ‘Electric Ladyland te vinden is.

Wereldpubliek

Jimi Hendrix werd in 1942 geboren in Seattle en maakte vanaf zijn tienerjaren indruk in de Amerikaanse muziekscène. Vanuit Londen vond hij uiteindelijk vanaf halverwege de jaren zestig zijn wereldpubliek.

Door Lisa Keith, Keith Richard’s toenmalige vriendin in contact gebracht met Chas Chandler, bassist van The Animals en net gestart als manager, kwam zijn carrière van de grond. Via Chandler vond hij in drummer Mitch Mitchell en bassist Noel Redding de juiste muzikanten om zijn muzikale dromen waar te maken.

Legende

In totaal drie revolutionaire albums en doorbraakconcerten op Monterey en Woodstock. Zijn veel te jonge dood op 27-jarige leeftijd maakte van Hendrix een legende. Zijn muzikale nalatenschap wordt nog elke dag door grote groepen jonge muzikanten herontdekt.

Met het derde, en laatste, Jimi Hendrix Experience album ‘Electric Ladyland’ werd de legende Hendrix optimaal neergezet. In een enerverende allesomvattende muzikale trip kwam in een ruime 75 minuten alle kwaliteit van Hendrix optimaal aan bod.

Covers

Van de alles overtreffende bluesrock in ‘Voodoo Chile’ en ‘Voodoo Chile (Slight Return)’, naar de psychedelica van ‘Burning Of The Midnight Lamb’ tot de ideale versie van Bob Dylan’s ‘All Along The Watchtower’. Een van de weinige covers die daadwerkelijk het origineel overtreft.

Ook tracks als ‘Crosstown Traffic’ en het epische ‘1983…(A Merman I Should Turn To Be)’ mogen daarnaast niet onvermeld blijven. Ruim veertig jaar later staat het album nog steeds als een majestueus meesterwerk overeind.

Opgenomen in de Record Plant studio in New York in een tijdsbestek van tweeënhalve maand en geproduceerd door Hendrix zelf bleek ‘Electric Ladyland’ zijn meest succesvolle album.

Kwaliteiten

Niet gehinderd door manager/producer Chandler die eerder juist voor kortere songs koos en daarmee de sfeer voor de, overigens uitstekende, albums ‘Are You Exprerienced?’ en ‘Axis : Bold As Love’ had bepaald, kwamen juist op het dubbelalbum alle Hendrix kwaliteiten optimaal naar boven. Tracks als ‘Voodoo Chile’ laten juist in lange takes de kwaliteiten van Hendrix als baanbrekend gitarist optimaal horen.

Op de dvd die bij de speciale editie zit is de documentaire over het maken van het album te zien. Omdat de documentaire vele jaren na de dood van Hendrix werd gemaakt is het woord vooral gegeven aan Redding en Mitchell. Ook gastmuzikanten Dave Mason en Steve Winwood komen uitgebreid aan het woord.

Zeer duidelijk in de documentaire wordt dat Hendrix een enorme perfectionist was die sommige songs pas na 35 takes in orde vond. Vaak tot ongenoegen van zijn muzikanten. Geweldig is om Eddie Kramer, de man die vrijwel alles op band vastlegde, aan zijn mixtafel laat zien hoe de verschillende sporen van elke songs ingenieus in elkaar zitten.

5 sterren