Swell Maps - A Trip To Marineville

De Britse Swell Maps maakten eind jaren zeventig maar twee albums maar die gelden wel als onverbiddelijke punkrock klassiekers. x

De Britse Swell Maps maakten eind jaren zeventig maar twee albums maar die gelden wel als onverbiddelijke punkrock klassiekers. Met de twee voormannen van de band, Epic Soundtracks en Nikki Sudden, verkreeg de Britse punk tevens twee opvallende rock- en punkhelden die nadien ook solo indruk bleven maken.

Birmingham

De broertjes Kevin Paul en Adrian Nicholas Godfrey formeerden als Epic Soundtracks en Nikki Sudden in 1972 hun band Swell Maps. Met T-Rex en Can als muzikale inspiratie herborg de muziek van Swell Maps een volledig eigen mix aan muzikale stijlen die tot de meest originele en invloedrijke van de Britse postpunk gerekend kan worden.

In Richard Earl, David Barrington, John Cockrill en Jowe Head vonden de broers uiteindelijk de juiste muzikanten om vanaf 1977 mee samen te werken. Epic Soundtracks, drums en piano, en Nikki Sudden, gitaar en zang, bleven de belangrijkste songschrijvers.

A Trip To Marineville

Na eerst een John Peel sessie gedaan te hebben doken de mannen, met een vers platencontract, de studio in om hun debuutalbum op te nemen. Reeds op dat debuut ‘A Trip To Marineville’(1979) kwamen alle verrassende muzikale ingrediënten van Swell Maps tot volle bloei.

De opwinding van de allereerste single ‘H.S.art’, een echte Britse punkklassieker, werden op het album net zo gemakkelijk gecombineerd met instrumentale en experimentele tracks. Alles met de dwingende laat jaren zeventig punk-attitude gespeeld, dus heerlijk onstuimig in uitvoering.

Jane From Occupied Europe

Al tijdens het maken van het debuut werd duidelijk dat de band geen lang leven beschoren zou zijn. Binnen alle muzikale vernieuwingsdrang en botsende karakters bleek een langdurige samenwerking gewoonweg onmogelijk.

Nog een maal worden echter alle muzikale barrières verzet met het album ‘Jane From Occupied Europe’. Van kletterende punk tot obscure instrumentale tracks en van atonale gitaarerupties tot volbloed punkrocksongs, geen muzikale uitdaging werd geschuwd. Alsof alle klasse van de band nog een keer tot volle bloei komt overtreft het tweede album het debuut ruimschoots.

Invloed en extra’s

De verscheidenheid in songs en het dynamische gitaarwerk van Nikki Sudden bleek een grote invloed te hebben op vele bands die nadien ontstonden. Sonic Youth’s Thurston Moore ziet Nikki Sudden als een groot voorbeeld. Ook Stephen Malkmus van Pavement noemt Swell Maps als grote invloed.

Op de heruitgave van de albums zijn op elk album acht extra songs toegevoegd. Alle tracks werden in de studio maar ook thuis door de bandleden opgenomen maar bij het maken van de setlist voor de oorspronkelijke albums niet geselecteerd. Nadere beluistering leert dat die acht tracks net zo relevant zijn als de andere tracks op de albums.

A Trip To Marineville: vier sterren

Jane From Occupied Europe: vijf sterren

 

NUwerk

Tip de redactie