Stairs To Nowhere - Adieu Delicate Atheist

Het Utrechtse Stairs to Nowhere timmert al zo'n twee jaar aan de weg met intense liveshows, en dat is niet onopgemerkt gebleven.

Nu is er dan de in eigen beheer uitgebrachte debuutplaat Adieu Delicate Atheist en om maar gelijk met de deur in huis te vallen: dit is een puike bak trashy rock-'n-roll.

Stairs to Nowhere produceert een losjes samenhangende en emotionele mix van industriële noise, rafelige garagerock en gelikte, buitenaards klinkende gitaarloopjes. Nu eens furieus rockend, dan weer bedrieglijk contemplatief voortkabbelend.

Ondertoon

Van de zoetzure melodie van 'Catwalks on the Moon' tot de vernietigende herrie van 'The Polka Device Just Crashed // The Destroyer Outjam' (waarbij de studio letterlijk gesloopt zou zijn) vormt een urgente, apocalyptische ondertoon de constante factor.

Alsof Sonic Youth, Muse en de Pixies samen een dolle rit in een op hol geslagen roestige draaimolen maken, eruit vliegen en vervolgens hun instrumenten bijeenrapen en een lied spelen over hun ervaring. Of zoals de band het zelf omschrijft: "music like a cat, ductaped to a burning violin".

Potentie

Nu kan Stairs to Nowhere zich nog niet meten met bovengenoemde grootheden, maar de potentie is overduidelijk aanwezig.

De productie laat wat te wensen over, de teksten wankelen soms op de dunne scheidslijn tussen pretentieus en oprecht gepassioneerd, maar het geheel klinkt zo fel dat je het graag het voordeel van de twijfel geeft.

Op Adieu Delicate Atheist presenteert het trio zich als één van de meest eigenzinnige en energieke Nederlandse bands van dit moment. On-Nederlands goed is een cliché dat al lang geen opgang meer doet, anders zou je het zo kunnen bezigen. Dit smaakt naar meer.

Klik hier om Adieu Delicate Atheist te beluisteren.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Stairs To Nowhere vind je bij KindaMuzik.

NUwerk

Tip de redactie