Staind - The Illusion of Progress

Werken de platen uit de begindagen van Staind suïcidale neigingen nogal eens in de hand, tegenwoordig valt het allemaal wel mee.

Aaron Lewis lijkt eindelijk wat gemoedsrust te hebben gevonden en dat heeft uiteraard zijn weerslag op 's mans muziek.

Ooit begonnen in het nu-metalhoekje, heeft het viertal zich langzaam maar zeker via postgrunge verplaatst richting typisch Amerikaanse, 'alternatieve' stadionrock. Tegenwoordig zijn het vooral ballads waarin de band zich specialiseert.

Veelbelovend

Met het iets stevigere, richting ouder werk neigende 'This Is It' begint The Illusion of Progress nog veelbelovend. Ook het politiek geladen 'Rainy Day Parade' laat een vrij krachtig geluid horen.

Daar tegenover staan echter liedjes als het slaapverwekkende 'Tangled Up in You'. Het uitgerekend als eerste single uitgebrachte 'Believe' klinkt al evenzo gezapig en opvolger 'All I Want' blijkt van hetzelfde laken een pak.

Aandacht

Dan zijn er nog nummers als 'Pardon Me'. De band grijpt daarin aanvankelijk goed de aandacht, maar vooral tijdens het tergend slepende refrein krijg je de neiging Lewis een schop onder zijn kont te geven ter aanmaning toch eens wat dóór te zingen.

De band ziet nergens de noodzaak zichzelf opnieuw uit te vinden, al is het gospelkoor dat een vrij prominente rol heeft in 'The Corner' op zijn minst opvallend te noemen. Eerder is er sprake van een verdere stap richting mainstream.

Zelfbeklag

Zwaar getormenteerde passages, waarin de frontman al zijn frustraties van zich af schreeuwt behoren dan ook tot het verleden. Ook Lewis' zelfbeklag is een stuk minder extreem dan voorheen, al is zijn stemgeluid daar niet minder melancholiek - zo je wil dreinend - om geworden.

Alle uitersten lijken zo bijgesteld naar het veilige midden. Dat heeft een plaat opgeleverd die een stuk lichter verteerbaar is dan pak 'm beet Dysfunction.

Een echt opgewekt album is The Illusion of Progress vanzelfsprekend evengoed niet, maar de scheermesjes hoeven bij beluistering in elk geval niet meer uit voorzorg achter slot en grendel.

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Staind vind je bij KindaMuzik.

NUwerk

Tip de redactie