Een album van acht nummers, totaal twintig minuten, moet knallen. Het moet aankomen als een klap in het gezicht en totaal overdonderen. Vooral bij Pope Joan.

De avant-pop gemixt met snelle rock en punk moet goed klinken. Het moeilijke genre pakte bijvoorbeeld bij TV on the Radio goed uit. Dat Pope Joan niet zo bekend is, is te begrijpen. Nochtans blijkt dit bandje het goedklinkende, experimentele ADHD-broertje van The Pigeon Detectives te zijn.

De stijl die Pope Joan bezigt, heeft zijn nadelen. Er is slechts een klein publiek met hetzelfde interessegebied en door de mix van muziekstijlen kan het geluid vaak verkeerd uitpakken. Het eerste klopt voor de volle honderd procent, maar Pope Joan bewijst dat het laatstgenoemde niet voor hen opgaat. Hot Water, Lines & Rickety Machines raast net zoals de titel in één keer door: onvermoeibaar en hyperactief. Precies zoals de heren uit Brighton willen.

Kenmerkend voor Pope Joan is het nummer '49 Years Time'. Een effectief Space Invaders-achtig deuntje zorgt voor een korte kick alsof je net drie lijnen speed weg hebt gesnoven. De 'rustige' nummers geven nog steeds een dergelijke opwinding en Pope Joan zorgt voor twintig minuten vol energie. Even wennen is het zeker. Eigenlijk hoort er een waarschuwing op het album te staan: "Niet luisteren voor het slapen gaan".

Meer audio/video, concertdata en achtergronden van Pope Joan vind je bij KindaMuzik.