In 2005 won Roosbeef de Grote Prijs van Nederland, maar het duurde maar liefst drie jaar voordat ze met een volwaardige langspeler op de proppen kwam. Het resultaat mag er wezen. Roos Rebergen levert met haar debuut één van de mooiste Nederlandstalige platen in jaren af.

‘Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten’, klinkt net zo bevreemdend als de titel doet vermoeden. Rode Roos legt een elftal buitengewone liedjes op de plaat vast, originele en speelse observaties van de wereld waarin zij leeft.

Fantasierijk

Roosbeef ontroert vooral doordat ze haar teksten spontaan lijkt op te lepelen. Ze valt plompverloren in met die vreemde, hoge stem die zowel theatraal als naturel klinkt.

Bovendien is Roosbeef een meisje met humor dat je weet te raken met haar fantasierijke teksten.

Op ‘Onder Invloed’ bijvoorbeeld: ‘Alle liedjes op de radio, lijken op elkaar. Maar ik zing alles mee, vind de gekste dingen mooi, zelf Xander de Buisonjé, die brak bij mij een snaar.’

Naakt

Maar vaak ook klinkt ze ernstig, onzeker en naakt als ze haar bijzondere muzikale idioom gebruikt om haar hart uit te storten. In ‘Boerderij’ bijvoorbeeld waarin ze met weemoed terugkijkt naar haar geliefde ouderlijk huis.

Of wanneer ze hunkert naar liefde (Onder Invloed) en zichzelf een buitenbeenje waant (Buitenboord).

Roosbeef zingt over typische meisjes dingen, maar doet dat op een manier die net even anders is. En dat maakt haar onweerstaanbaar.

Band

Roosbeef voert geenszins een one woman’s show op. De band die ze rondom zich heen formeerde (ze kreeg o.a. hulp van Tjeerd Bomhof van Vocist) is geen kleurloze club begeleiders, maar muzikanten die zich mogen laten gelden.

Mede door de rammelige en rauwe productie klinkt Roosbeef als een rockbandje en gelukkig niet als een veredeld theatercombo.

Exoten

Roosbeef mag zich met dit magnifieke debuut nu al scharen in het illustere gezelschap van muzikale exoten als Spinvis en De Kift.

Ze is een uitzonderlijk talent waar blijvend rekening mee gehouden dient te worden. Wellicht dat Xander de Buisonjé nog eens aandachtig naar haar zou kunnen luisteren.

Luister hier naar Roosbeef

4 sterren