FNV Luchtvaart heeft Ryanair tot uiterlijk april gegeven om te praten over erkenning als vertegenwoordiger van het cabinepersoneel.

De bond vindt dat het bedrijf FNV Luchtvaart niet "eeuwig aan het lijntje" kan houden, laat FNV Luchtvaart vrijdag weten.

"Erkenning is noodzakelijk gezien de abominabele arbeidsvoorwaarden die het bedrijf hanteert, net als het aan Ryanair gelieerde uitzendbureau Crewlink", stelt vakbondsbestuurder Asmae Hajjari.

Stevig gevecht

Hajjari benadrukt dat ook na erkenning er "een stevig gevecht" nodig is om afspraken te kunnen maken over in haar ogen fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden.

"Tot op heden heeft Ryanair alles in het werk gesteld om werknemers ervan te weerhouden zich te organiseren. Zoals het dreigen met ontslag als wordt meegedaan aan vakbondsactiviteiten", aldus de vakbondsbestuurder.

Piloten

FNV Luchtvaart eist al sinds november erkenning als vakbond. De Ierse luchtvaartmaatschappij heeft eerder laten weten eerst met pilotenvakbonden te willen praten.

In eerste instantie zei Ryanair-topman Michael O'Leary nog dat het bedrijf pilotenvakbonden nooit zou erkennen. Maar in december kwam de onderneming hierop terug, omdat Ryanair problemen rond de feestdagen wilde voorkomen.

Aan de erkenning stelt de luchtvaartmaatschappij wel extra eisen. Zo zouden de bonden commissies moeten instellen die alleen uit piloten van Ryanair bestaan.

Cabinepersoneel

Na het overleg met de pilotenbonden is het bedrijf bereid ook ook met vakbonden van cabinepersoneel te spreken. Ook Portugese, Duitse en Britse vakbonden hebben het concern om erkenning gevraagd.

Ruim de helft van het Ryanair-cabinepersoneel met Eindhoven als thuisbasis is bij FNV Luchtvaart aangesloten.