Voorzitter MBO Raad pleit voor meer mbo-studenten

Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, vindt dat de overheid jongeren meer moet motiveren te kiezen voor een mbo-studie. Zo kunnen de tekorten op de arbeidsmarkt volgens Heerts worden tegengegaan.

Dit stelt hij vandaag in een verklaring op de website van de MBO Raad.

De zorg vraagt om 120.000 mensen, stelt Heerts. "Defensie, politie en onderwijs door uitbreiding en vervanging om enkele tienduizenden. Met de techniek, bouw, horeca en transport erbij hebben we het al snel over een vraag naar drie- tot vierhonderdduizend medewerkers." Een mbo-diploma zou de kans op werk richting 100 procent opstuwen, aldus de voorzitter van de MBO Raad.

"Maar de komende jaren zal het aantal jongeren in het mbo dalen", vervolgt Heerts. "Door demografische krimp en de enorme maatschappelijke druk op jongeren om het havo en dan het hbo te proberen. Ook als de keuze voor het vmbo en dan het mbo aantoonbaar beter is."

Meer tijd

Volgens Heerts zijn er in de crisisjaren te weinig mensen opgeleid. Hij vindt dat de overheid een leven lang leren moet stimuleren voor werknemers met een mbo-opleiding. "Uit recent onderzoek van onder meer de SER blijkt dat juist zij steun moeten krijgen voor bij- en omscholing. Door dat als overheid nadrukkelijk te faciliteren maak je het voor mensen aantrekkelijk om actief te kiezen voor tekortsectoren."

Kwetsbare mbo-studenten moeten volgens Heerts meer "de ruimte" krijgen. "Over het vwo en de universiteit mag je gemiddeld twaalf jaar doen. Het vmbo en mbo moet in ongeveer zeven jaar. Oneerlijk en onjuist op de lange termijn." Geef je hen meer tijd, dan betaalt dat zich volgens Heerts terug in mensen die zichzelf beter kunnen onderhouden.

Lees meer over:

Nieuwsbrief NUzakelijk

Nieuwsbrief NUzakelijk
Wil jij niets missen op ondernemersgebied? Meld je aan voor onze nieuwsbrief, dan weet je precies wat eraan zit te komen. 

Pulsvisserij

Pulsvisserij
Een Nederlandse uitvinding valt niet in goede aarde in het buitenland. Het Europese Parlement keert zich tegen pulsvisserij. 

Forensen

Forensen
'Files en afstand wennen vanzelf als je ver van je werk woont.'

Lokaal adverteren op NU.nl

Tip de redactie