Scholieren die op 18-jarige leeftijd of eerder zonder startkwalificatie de schoolbanken verlaten, halen in de vijf jaar daarna in 25 procent van de gevallen alsnog hun diploma.

Dit geldt voor 20 procent van de 18- tot 23-jarigen die zonder startkwalificatie uitstroomden in het schooljaar 2009/2010, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Voor de scholieren van 23 jaar en ouder is dit 7,7 procent.

Een startkwalificatie is een diploma op ten minste mbo-niveau-2, havo- of vwo-niveau. Met een diploma op deze niveaus zijn mensen volgens de overheid voorbereid om de arbeidsmarkt te betreden.

Jongeren onder de 18 jaar die nog geen startkwalificatie hebben, zijn wettelijk verplicht onderwijs te volgen. 18- tot 23-jarigen zonder startkwalificatie worden door de overheid gestimuleerd verder leren, maar zijn dit niet verplicht.

Vrouwen die in het schooljaar 2009/2010 het onderwijs vroegtijdig verlieten, behaalden vaker dan mannen alsnog hun startkwalificatie. Vijf jaar later was 18 procent van de vrouwelijke schoolverlaters alsnog in het bezit van een startkwalificatie, tegenover 15 procent van de mannelijke schoolverlaters.

Ruim één op de zes schoolverlaters is na een jaar weer teruggekeerd in de schoolbanken en heeft daarmee dus zicht op een startkwalificatie.